Masterplan Fusarium van start

Het Masterplan Fusarium is van start gegaan. Het beoogt een solide kennisbasis te vormen voor het oplossen van deze schimmelproblematiek in meerdere teelten. Deze kennisbasis bestaat uit drie pijlers: diagnostiek in de keten, epidemiologie en biologische bestrijding binnen het weerbaar telen.

Fusarium staat in de top vijf van de meest bedreigende plantenziekten ter wereld. De chemische bestrijding is lastig omdat middelen tegen fusarium een relatief lage effectiviteit hebben op reeds aangetaste planten. Daarnaast is een aantal middelen niet toegelaten of komen deze op termijn te vervallen.

Ook in Nederland zijn de problemen met fusarium de afgelopen jaren sterk toegenomen in zowel siergewassen als gerbera, lisianthus en potorchidee, maar ook in (bedekte) groenteteelten zoals komkommer, sla en tomaat.

Binnen het onderzoek is gekozen voor vier modelgewassen: lisianthus, chrysant, potorchidee en sla. Oplossingen via één van genoemde kennispijlers in een van vier teelten worden vertaald naar de andere teelten binnen het project en komen beschikbaar voor andere teelten met soortgelijke problemen, waardoor de investeringen optimaal worden benut.

Masterplan Fusarium is een publiek-private samenwerking (PPS) met financiering vanuit het ministerie van LNV via het TKI-bureau slaan LTO Glaskracht Nederland, Wageningen University en Research en verschillende veredelaars en gewascoöperaties de handen ineen op zoek naar geïntegreerde innovatieve oplossingen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties