Batavia komt als geroepen in blauwe bes.

    ,,Na het wegvallen van het middel Calypso kwam de toelating van Batavia echt als geroepen. Met Flipper vóór de bloei en Batavia ná de bloei kunnen we de luizen in blauwe bes goed onder controle houden”, zegt adviseur kleinfruit Lars Wijnen van Handelsonderneming Vlamings. Belangrijk is dat Batavia vroegtijdig wordt ingezet. Dat wil zeggen: eerder dan Calypso. ,,Dat vraagt om een andere mindset bij de telers.”

    Lars Wijnen is adviseur kleinfruit bij Handelsonderneming Vlamings.

    ,,Zie je dit dunne zwarte randje in de knop? Dat is het gevolg van de vorst van begin februari. Aanvankelijk hielden we rekening met flinke schade, maar nu we een maand verder zijn lijkt het gelukkig mee te vallen”, zegt Lars Wijnen terwijl hij door een perceel blauwe bessen loopt. De adviseur kleinfruit heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in blauwe bes, een teelt die in korte tijd enorm sterk is gegroeid en ondertussen rond de 1100 hectare beslaat. Samen met die stormachtige groei is ook de professionaliteit van de bedrijven sterk toegenomen. Zo wordt er op veel plekken beregening tegen vorst aangelegd en doen tal van sensor-technieken hun intrede, die het gewas voortdurend bewaken en bijsturen. ,,Terugkijkend zijn we in amper tien jaar tijd een high-tech bedrijfstak geworden waarin we de teelt steeds beter in de vingers hebben gekregen”, zo vertelt de adviseur niet geheel zonder trots.

    Suzuki-fruitvlieg en luizen

    Hoewel de meeste ziekten en plagen in blauwe bes goed onder controle zijn te houden, blijven met name de Suzuki-fruitvlieg en de luizen twee lastig te bedwingen plagen. Wijnen vertelt dat er tegen Suzuki-fruitvlieg weliswaar twee (chemische) middelen beschikbaar zijn, maar dat de bestrijding niettemin lastig en onzeker blijft.

    Ook de luisbestrijding blijft een uitdaging, al heeft de toelating van het middel Batavia voor de nodige opluchting in de sector gezorgd. Wijnen: ,,Door wegvallen van het middel Calypso leek er even een gat te ontstaan in de luisbestrijding. Maar gelukkig hebben we daar afgelopen voorjaar Batavia voor teruggekregen. Dat middel kwam dus echt als geroepen.”

    Een belangrijke plus van Batavia ten opzichte van Calypso is dat het aanmerkelijk vriendelijker is voor nuttigen. ,,Daardoor past het goed in ons streven naar verdere verduurzaming van de teelt”, aldus de adviseur. Verder heeft Batavia afgelopen seizoen laten zien dat het een prima werking heeft tegen blad- en dopluizen en dat het zeker 2 tot 3 weken in de planten actief blijft, waardoor een lange duurwerking gegarandeerd is.Een nadeel ten opzichte van Calypso is echter dat Batavia alleen ná de bloei mag worden toegepast. ,,Om die reden vormt Batavia bij ons vast koppel met het biologische middel Flipper. Dat is op dit moment het enige middel dat we de vóór de bloei in kunnen zetten in blauwe bes. De combinatie Flipper – Batavia is dus de enige optie die we hebben om de luisbestrijding volledig af te dekken. Het moge duidelijk zijn dat beide middelen dus van groot belang zijn voor onze sector”, aldus Wijnen.

    Batavia op tijd inzetten

    Belangrijk bij Batavia is dat het op tijd wordt ingezet – dat wil zeggen: een aantal dagen eerder dan voorheen Calypso. ,,Batavia heeft een tragere aanvangswerking dan Calypso, waardoor het meer preventief moet worden ingezet. Dus als er droog, warm weer op komst is moet je niet nog even afwachten, maar meteen spuiten. Batavia vraagt dus een wat andere mindset van de telers; daar zullen we met z’n allen extra scherp op moeten zijn”, aldus Wijnen. Ook wijst hij graag nog even op de veiligheidstermijn van Batavia: die is 14 dagen (ten opzichte van 3 dagen bij Calypso). ,,Het dus ook belangrijk om Batavia ruim voor de oogst in te zetten, zodat er geen problemen ontstaan bij de afzet. Eventueel kan er kort voor de oogst nog een keer Flipper worden toegepast, want dit middel heeft geen veiligheidstermijn”, zo besluit de adviseur.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties