Bloem en Blad Ondernemerschap Ambachtelijke speciaalzaken betalen prijs voor afschaffing dividendbelasting

Ambachtelijke speciaalzaken betalen prijs voor afschaffing dividendbelasting

0

Belangenorganisaties van ambachtelijke speciaalzaken waarschuwen voor ernstige gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting. Winkeliers en marktondernemers betalen hiervan de rekening.

De belangenorganisaties van speciaalzaken in groenten en fruit (ADN), bloemen en planten (VBW), vis (VNV) en de markthandel (CVAH), samen goed voor ca. 20.000 verkooppunten in Nederland, hebben de handen ineengeslagen. Volgens deze organisaties betalen de winkeliers de ca. € 2 miljard kostende maatregel om dividendbelasting af te schaffen. Ze doen een beroep op de regering om ervan af te zien.
Door de afschaffing van de dividendbelasting gaat de btw op primaire levensbehoeften van 6 naar 9%, een verhoging van 50%. Gevreesd wordt voor de negatieve gevolgen voor speciaalzaken in bepaalde gebieden en daardoor daling van de werkgelegenheid en inkrimping van het voorzieningenniveau.

Onderzoek VBW
De belangenorganisaties hebben de handen in elkaar geslagen naar aanleiding van een onderzoek van VBW, waaruit blijkt dat de btw-verhoging tot een omzetverlies van € 52,4 miljoen leidt. Dat is ruim 6% van de totaalomzet in bloemen en planten. Verder kost de maatregel 415 banen, ca. 5% van de werkgelegenheid in de branche bloemen en planten. Naar schatting 15% van de bloemisten komt in de economische gevarenzone en moet daardoor stoppen. De extra btw-inkomsten bedragen ruim € 21 miljoen.
In het onderzoek is meegenomen wat de effecten zijn geweest van btw-verhogingen in omringende landen zoals Spanje en Frankrijk op de verkoop van bloemen en planten.

Bron: VBW

Reageer op dit artikel

avatar