Amsterdam legt honderd stukjes groen aan in anderhalf jaar

    De gemeente Amsterdam plaatst nog dit jaar 32 nieuwe stukjes groen in de stad. Volgend jaar komen er nog 68 plekken bij. Zo moet Amsterdam in 2050 voorbereid zijn op extreme hitte, droogte en regenbuien.

    Voor deze vergroening maakt Amsterdam €2,5 miljoen vrij vanuit het Duurzaam-herstelplan. Die is niet alleen bedoeld om de stad te verduurzamen, maar ook om een baan te bieden aan werkzoekenden die hierbij willen helpen. De Amsterdamse werkbrigade en haar vaste groenaannemers doen het werk. Buurtbewoners die werk zoeken, kunnen zich aansluiten.

    De nieuwe stukjes groen komen overal in de stad. Dit zijn bijvoorbeeld groene pleinen, moestuinen, postzegelparken en meer groen rond bomen. Die in het centrum (Westerdok) en in Zuid op de Albert Cuypstraat zijn al klaar. Op 56 locaties is de voorbereiding gestart en van 42 plekken is nog niet duidelijk of vergroenen haalbaar is. Als dat niet zo blijkt te zijn, gebruikt Amsterdam een locatie uit de reservelijst. Hierin staan nog 77 vergroeningsplekken.

    Dit zijn de plekken die Amsterdam groener wil maken. Het zijn bijvoorbeeld groene pleinen, postzegelparken of moestuinen. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid groen in Amsterdam per inwoner is afgenomen de laatste jaren. (Foto: gemeente Amsterdam)

    Amsterdam wil ik 2050 zo goed mogelijk voorbereid zijn op klimaatverandering, staat in de Strategie Klimaatadaptatie. De honderd plekken zijn aangewezen omdat daar veel hitte, droogte en wateroverlast is. En omdat ze geschikt zijn voor vergroening. „Wij moeten ook bijvoorbeeld kijken naar werkzaamheden die in de planning staan en naar wat er in de ondergrond zit”, zegt woordvoerder Nika Haspels.

    Eén van de inspiratiebronnen is een onderzoek van de Wageningen University. Hierin staat welke plekken in Amsterdam wat meer groen kunnen gebruiken. Zij vonden zestig plekken die geschikt zijn als parkje of buurttuin of op een andere manier kunnen vergroenen.

    De gemeente Amsterdam publiceerde afgelopen week een overzicht van alle straten die een nieuw stuk groen krijgen.

    Minder groen per inwoner

    De Gezonde Stad onderzoekt jaarlijks hoe de stad zich ontwikkelt en kijkt naar bijvoorbeeld groen, energie en schone lucht. In januari publiceerde de duurzaamheidspromotor de resultaten van 2020. Een van de meest opvallende ontwikkelingen: de hoeveelheid groen groeit niet mee met het aantal inwoners van de stad. Het totale oppervlak aan groen is wel gestegen. In 2020 was het 2.595 hectare en drie jaar eerder zo’n 2.566 hectare.

    Volgens De Gezonde Stad Monitor is 18% van Amsterdam recreatief groen. Dit zijn parken, plantsoenen, volkstuinen en sportterreinen. Elke inwoner beschikt over bijna 30 vierkante meter recreatief groen. Dit is iets minder dan een paar jaar geleden, want in 2017 was er nog ruim 31 vierkante meter voor elke inwoner. Amsterdam Noord is het groenst, Centrum en West het minst.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties