Anthurium: woonplant december

De makkelijk te onderhouden Anthurium is gekozen tot Woonplant van de maand December.

Hoewel het gekleurde deel door de meeste mensen voor de bloem wordt aangezien, is dat eigenlijk het gekleurde schutblad. De bloemetjes van Anthurium zijn namelijk heel klein en bevinden zich allemaal op de kolf.

Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en het Amazonegebied in Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt: dat wil zeggen dat ze met relatief weinig wortels in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. De plant krijgt daar voldoende licht, maar geen felle zon en staat er altijd lekker warm, met een hoge vochtigheidsgraad.

Waar op te letten bij de inkoop

Potmaat, dikte en diameter van de plant moeten in verhouding zijn, het schutblad moet kleur vertonen en de aar moet er stevig en fris uitzien. Anthurium mag geen beschadigd blad of uitgebloeide bloemen hebben. De vlekken op het blad kunnen wijzen op kouschade of verbranding door de zon. De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen, trips en luis in het bijzonder. En onder de 12°C moet de plant worden ingehoesd voor transport en ook bij verkoop aan de klant.

Verzorgingstips voor consumenten

Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon; ook mag hij niet te koud staan, de ideale kamertemperatuur is 18-22°C. De potkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet in het water staan. Regelmatig sproeien bootst de vochtigheid van het tropische regenwoud na.

Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd. En eens per drie weken plantenvoeding geven helpt Anthurium lang en rijk te bloeien.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties