Avocadotuintje

Jos Grootscholten van Restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel geeft in Bloem&Blad 1 het recept van zijn Avocadotuintje. Ook de gekaramellisseerde nootjes, amandelmelk en dille-olie maakt hij zelf.

Gekaramellisseerde nootjes:

40 g amandelen
40 g pecannoten
20 g suiker
water, citroensap, grof zeezout

1. Snijd de noten in gelijkmatige stukjes (ongeveer 5×5 mm).
2. Doe de suiker in een pan en zet deze net onder water. Voeg 4 druppels citroensap toe aan het water. Los de suiker op door deze licht te verwarmen.
3. Meng het vocht met de noten en leg ze uit op een ovenplateau.
4. Schuif de noten in een op 160°C voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 8 minuten goudbruin. Laat de noten afkoelen en meng ze met grot zeezout.

Amandelmelk:
50 g rauwe amandelen
200 g water

1. Doe de amandelen samen met het water in een blender. Draai deze gedurende 10 minuten op de hoogste stand door.
2. Zeef de massa in een klein bakje. Breng op smaak met azijn en zout (mag lekker zuur zijn).

Dille-olie:
35 g dille
100 g druivenpit olie

1 Verhit de druivenpitolie in ene pannetje tot 90°C.
2. Snijd de dille in stukken van ongeveer 2 cm en doe deze in de blender.
3. Giet de hete olie op de dille en laat deze 2 minuten draaien op de hoogste stand.
4. Zeef de hete olie door een fijne zeef en zet koud.