Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Bedrijfsleider glastuinder schuldig aan arbeidsuitbuiting

  Bedrijfsleider glastuinder schuldig aan arbeidsuitbuiting

  0

  Een bedrijfsleider van een glastuinbedrijf uit Emmen is veroordeeld tot €25.000 geldboete en bijna €12.000 schadevergoeding. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden acht hem schuldig aan arbeidsuitbuiting van een illegaal in Nederland verblijvende Marokkaanse man.

  De verdachte voerde aan dat ‘van het een het ander kwam’ en dat het slapen in de kas/schuur was om het bedrijf tegen diefstal te laten bewaken, maar dat het slachtoffer vanzelf steeds meer ging werken. De rechter meent echter dat de verdachte, samen met een medeverdachte, schuldig is aan uitbuiting, mensensmokkel door het slachtoffer op te nemen en te huisvesten.

  De zaak kwam aan het rollen nadat de Marokkaanse man ernstig letsel had opgelopen bij een bedrijfsongeval in een kas bij het bedrijf in Emmen. Door het ongeval was de 23-jarige Marokkaan voor 60% verbrand. Het slachtoffer werd afgezet bij het Scheper ziekenhuis te Emmen. Het ongeval gebeurde in december 2015. Na het ongeval is het slachtoffer overgebracht naar het brandwondencentrum in het Martini ziekenhuis te Groningen.

  Uit onderzoek van de Inspectie SZW bleek dat het slachtoffer vanaf begin 2015 woonde, werkte, kookte en sliep in de kas bij het bedrijf in Emmen. Hij moest 7 dagen in de week 24 uur per dag beschikbaar zijn. Voor de werkzaamheden die hij moest verrichten werd hij onderbetaald en soms helemaal niet betaald.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar