Begonia, open u

Zoals de kamerplant Kalanchoe zijn intrede heeft gedaan bij de snijbloemen is nu wederom de verbazing groot bij de komst van de eerste snijbloemen van Begonia. Begonia is een omvangrijk geslacht. Er zijn meer dan 1500 soorten bekend. Dit bracht veredelaars op het idee eens dieper in dit geslacht te duiken op zoek naar de mogelijkheden als snijbloem.

In eerste instantie is gezocht naar en gewerkt aan goed houdbare bloemen. Vervolgens is geselecteerd op steellengte. Deze is nu vergelijkbaar met Lathyrus. Dit jaar worden de eerste resultaten aangeboden als de Brighty-Line. Sky is rood, Fire is oranje en Sweet is roze. De bloemen worden geoogst met één bloem open. De rest moet openbloeien op de vaas en dat gebeurt de drie weken erna. Over de houdbaarheid is niets te klagen.

Het korte boeket staat momenteel volop in de belangstelling,  maar ook voor speciale evenementen is snijbegonia een vrolijke en daarmee welkome aanvulling van het sortiment.

Historie

Met het benoemen van het geslacht Begonia is het de eerste keer dat een plantengeslacht eervol vernoemd wordt naar een bevriende plantenliefhebber. De Franse botanicus Charles Plumier beschreef de Begonia in 1690 en gaf de bloemen deze naam ter ere van Michel Bégon (1638-1710), gouverneur van de Franse Antillen. De plant is al in cultuur sinds de 14e eeuw in China en Japan. Rond 1800 begon de hybridisatie van nieuwe rassen.  Dit heeft tal van soortkruisingen opgeleverd. Reden dat al vroeg een indeling op grond van cultivargroepen een noodzaak werd om alle hybriderassen in te delen. De naam Elatior-begonia (syn. Begonia x hiemalis) staat voor een groep hybriden die zijn voortgekomen uit kruisingen tussen hoofdzakelijk Begiona socotrana (winterbloeier) en verschillende knolbegonia’s (Tuberhybrida Grp). Twee jaar geleden kwamen de eerste Elatior-begonia’s op de markt die geschikt zijn gemaakt voor de perkplantenmarkt. En nu is er dus de introductie als snijbloem. De rassen geselecteerd voor de snijbloementeelt zullen minder geschikt zijn als potplant vanwege het gerekte karakter van de stengels.

Naam: Begonia (Elatior Grp) ‘Horbesweet’ Brighty-Line Sweet

Kenmerken: snijtak van circa 25 cm; bloeiwijze tros; bloemen ongevuld; bloemdoorsnede 4 – 4,5 cm; bloemkleur roze

Herkomst: menselijke hybridekruising

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 119918

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: sterke snijbloem; verlangt schoon water en vers aangesneden bloeisteel

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Gerdien de Nooy

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties