Begonia: woonplant van de maand april

Of je nu gaat voor weelderige bloemen, bijzonder blad of allebei, Begonia is een plant waarmee je volgens Bloemenbureau Holland kleur en zachtheid in huis brengt. De promotieorganisatie heeft de plant daarom gekozen tot Woonplant van de maand april.

De bloeiende Begonia heeft volle bloemen in vrolijke kleuren. Bladbegonia’s hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad dat is getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren.

De bloeiende exemplaren kunnen enkele en dubbele bloemen hebben, er zijn ook ambitieuze soorten waarvan de bloem helemaal vol is. En dan kun je ook nog kiezen tussen hangende bloemen en glad of krullend blad. Begonia past goed bij de lifestyletrend waarin de behoefte aan overzicht groeit. Niet meer heel veel spullen, maar liever een paar mooie stukken. De compacte vorm van de plant levert arrangementen op waarin veel gebeurt, maar die toch begrensd zijn: ze staan voor kracht en essentie.

Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit.

Verzorging

Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon. Twee keer per week wat water wordt gewaardeerd, de kluit mag vochtig zijn. Liever niet besproeien, dat kan meeldauw veroorzaken. Door de uitgebloeide bloemetjes weg te halen, maakt de plant nieuwe aan. Eens per week wat plantenvoeding en hij blijft bloeien.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties