Bes(te) wensen

0

Floricode krijgt nog weleens de vraag hoe nu is te zien of op een product kwekersrecht rust. Het Europees Kwekersrecht heeft de database Variety Finder (VF). Hierin staan alle aanvragen en verleende rechten binnen de UPOV, de wereldwijde kwekersrechtorganisatie. Maar altijd is er weer dat addertje onder het gras. Op Ilexia Victoria is namelijk niets te vinden, omdat dit namelijk niet de rasnaam is. Nu is het bij deze Ilex gemakkelijk want het is ‘Victoria’, maar stel dat het een rasaanduiding onder code is. De database Plantscope, ook opgenomen in VF, vermeldt zowel de rasaanduiding als de commerciële naamgeving. Ilexia verwijst dus niet naar kwekersrechten, maar geeft wel een herkomst aan. Er zijn meer Ilex-rassen die Ilexia heten. Het is een merk binnen de Benelux.

De laatste jaren is er weer duidelijk activiteit op het gebied van de veredeling. Veredelaars zijn op zoek naar meer beskleuren., en die zoektocht is nu al geslaagd. De markt kan daarmee uitgebreid worden naar een veel grotere periode rond Kerstmis, die begint in de herfstboeketten. De ontwikkeling van een geschikte zaailing tot nieuw ras duurt minimaal drie jaar. Ilex bloeit op tweejarig hout. Daarnaast is het gewas tweehuizig, het heeft mannelijke en vrouwelijke planten. De vrouwen zijn besdragend en er zijn een paar mannetjes nodig voor de bestuiving.

Winterbes

Ilex verticillata is een bladverliezende hulst en heet in de volksmond winterbes. Het geslacht is door Linnaeus vernoemd naar de groenblijvende eik Quercus ilex. Het blad van deze boom heeft wel iets weg van de Europese hulst. Wijzigingen in Linnaeus’ notities werden gemaakt door Asa Gray, een Amerikaanse botanist en professor aan de Harvard Universiteit die de Noord-Amerikaanse plantenkennis samenbracht in zijn boek Gray’s Manual (1e druk 1848).

Verticillata betekent een balancerende spindel of as. Het slaat op hoe de bessen zijn geplaatst ten opzichte van de tak. De bessen van Ilexia Victoria verkleuren van geel naar zalm met een rode gloed. De bessen waar vorst over is geweest, zijn een voedselbron voor veel vogelsoorten.  Daarnaast…geen bessen zonder bestuiving door bijen. Logisch dus dat ook deze diertjes de volledige aandacht genieten van de bessenteler.

Bloemenpaspoort

Naam: Ilex verticillata ‘Victoria’ Ilexia victoria

Kenmerken: bladloze snijtak bezet met min of meer clusters van bessen; bessen bolrond circa 6 x 6 millimeter; bloeiwijze okselstandige cluster; beskleur geel, oranje en naar de top meer rood

Herkomst: Noord-Amerika

Houdbaarheid: minimaal drie weken, droog op de vaas nog langer

Verkrijgbaarheid: vanaf oktober

VBN-nummer: 119444

Veiling:   Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: geen bijzonderheden

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database

Reageer op dit artikel

avatar