Bijna €3 miljoen teruggehaald bij winkeldieven

De Stichting Directe Aansprakelijkstelling Aan Daders (DAAD) heeft afgelopen jaar bijna €3 miljoen terug kunnen laten halen bij winkeldieven en verzekeringsfraudeurs. Dat geld is terechtgekomen bij circa 16.000 ondernemers, die samen bijna 40.000 aansprakelijkstellingen buiten rechte bij daders hebben gedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting DAAD, dat directeur Lex Westerman heeft overhandigd aan voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Doel van DAAD is om winkeldieven en andere plegers van strafbare feiten direct aansprakelijk te laten stellen voor de schade die zij veroorzaken bij ondernemers. Die kunnen een vast algemeen bedrag vorderen. Voor winkeldiefstal is dat bijvoorbeeld €181. DAAD werkt voor de uitvoering samen met serviceorganisatie SODA, die de benadeelde bedrijven bijstaat bij de aansprakelijkstelling. MKB-Nederland en VNO-NCW zitten in de raad van toezicht van DAAD, net als de politie en het Verbond van Verzekeraars.

Preventieve werking

Groot voordeel van deze directe aansprakelijkstelling aan daders is dat ondernemers tijd en moeite besparen en eenvoudiger hun recht kunnen halen. Gemiddeld genomen is een ondernemer bij winkeldiefstal 2 uur en 15 minuten ‘zoet’ met de afhandeling, waaronder het inschakelen van de politie.  Vaak komt het niet eens tot een rechtszaak en krijgen ze hun schade niet vergoed. Ook gaat er van deze aanpak een preventieve en afschrikkende werking uit. Daders voelen deze aanpak direct in hun portemonnee.

Ook internetoplichting

Op dit moment gaat de directe aansprakelijkheid op voor winkeldiefstal, tanken zonder betalen, verzekeringsfraude, overlast in het openbaar vervoer, en opkoping van geheelde producten. Het plan is om die dienstverlening in de toekomst verder uit te breiden naar onder meer wangedrag in de horeca en internetoplichters op Marktplaats.

Om voor aansprakelijkstelling in aanmerking te komen, moeten ondernemers bij uitvoeringsorganisatie SODA zijn aangesloten. Deelname is gratis.

Bron: MKB-Nederland | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties