Bloem van de maand september 2013: scabiosa

De vlinderlokker scabiosa is uitgeroepen tot de seizoensbloem van september. Volgens Bloemenbureau Holland zijn scabiosa’s bloemen waarvan je vanzelf vrolijk wordt.

Scabiosa is de bloem van september in de seizoensbloemencampagne van Bloemenbureau Holland. Scabiosa stellata is jaarrond te krijgen, Scabiosa caucasica van mei tot en met oktober. De bijbehorende inspiratiefoto’s voor bloemisten zijn deze maand in het kleurenthema blauw. BBH geeft ook ‘blauwe verkooptips’ met zomerbloemen.

Huidaandoening
Van oorsprong zijn scabiosa’s donkerpaars, maar door veredeling zijn er kleuren bijgekomen in wit en lichtblauw. De Nederlandse naam is duifkruid of het minder aangenaam klinkende schurftkruid (Latijn: scabius = schurft). Waarschijnlijk is die laatste naam gebaseerd op de ‘schilferachtige’ bloemopbouw, hoewel de Romeinen de planten wellicht ook als middel tegen schurft hebben gebruikt.

Boeketten en bloemrijke borders
Als tuinplanten worden scabiosa’s vaak neergezet in de borders van bloemrijke tuinen, en ze zijn grote vlinderlokkers. Natuurlijk doen ze het ook uitstekend in boeketten, bijvoorbeeld boeketten die geïnspireerd zijn op bloemrijke borders. Het Bloemenbureau suggereert combinaties met andere blauwe zomerbloemen, zoals delphinium, callistephus en liatris.

Bron en foto: pureseasonalflowers.nl

Meer informatie:
• Inspiratiefoto’s voor bloemisten: blauw
• Verkooptips in het thema blauw (zomerbloemen)
• FloraHolland heeft voor de gelegenheid een bloemist met scabiosa laten werken