Bloem en Blad Bloemen en planten Bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt

Bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt

0

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont vanaf 18 april de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De catalogus verscheen in 1612, in de tijd van de jonge Rembrandt. Diens vriend Constantijn Huygens gebruikte de catalogus bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.

2019 Is het Rembrandtjaar. In gedachten gaat Museum De Zwarte Tulp terug naar de zeventiende eeuw. In wat voor wereld leefde Rembrandt? Bezocht hij de Hortus Botanicus in zijn geboortestad Leiden, met zijn wereldberoemde bollencollectie? Welke bloemen kende hij? Gelukkig is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17de eeuw in omloop waren, dankzij de bollencatalogus van de Amsterdammer Emmanuel Sweerts.

Sweerts was hofgardenier van keizer Rudolf II in Wenen. Hij verkocht zijn bollen in Amsterdam, in de boekhandel van zijn schoonzoon, en op de jaarmarkt in Frankfurt. In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht. Het boek was zo’n succes dat het een aantal malen werd herdrukt. Deze catalogus is nu van 18 april tot en met 11 augustus te zien in Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Bron en foto: Museum De Zwarte Tulp

Reageer op dit artikel

avatar