Bloembollen voor bijen in museumpark Archeon

  Stichting Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn heeft van het Rabofonds een bijdrage van €5000 gekregen ter ondersteuning van het Bijenproject. Voor het geld zijn 9.000 bloembollen aangeschaft.

  Directeur Monique Veldman van het museumpark en Jeanette Dijkshoorn van het Coöperatiefonds Groene Hart Noord plantten onlangs de eerste bollen samen met vrijwilligers van Archeon.

  „Wij hebben op het park meer verschillende soorten bijen dan welke andere locatie dan ook in de provincie Zuid-Holland”, vertelt Veldman. „Een project als dit gaat over natuur. In ons park laten we niet alleen zien hoe mensen vroeger leefden maar ook wat zij aten.”

  Bijensnelweg
  „In de verschillende tijden zijn ook tuinen, stukjes landbouwgrond en natuur aangelegd. We zorgen dat deze precies passen in de uitgebeelde periode, bijvoorbeeld de Romeinen of middeleeuwen. Dan trek je automatisch insecten aan en die hebben we ook nodig voor de ontwikkeling van deze flora. Daarnaast vinden wij het belangrijk om een hotspot te zijn van de ‘bijensnelweg’ in de regio rond Archeon.”

  Groene Cirkel
  Het bijenproject van Stichting Museumpark Archeon sluit aan op verschillende andere bijenprojecten in de regio. Groene Cirkel is echter een van de grootste. Hieraan werken naast Archeon onder meer bierbrouwer Heineken uit Zoeterwoude en gemeente Alphen aan den Rijn mee.