Bloemenatelier Mo & Do ontvangt duurzaamheidscertificaat

Bloemenatelier Mo & Do heeft het certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist ontvangen. De bloemenwinkel van moeder Allien Klein en dochter Sharon Hees behaalde de bronzen status.

Allien en Sharon ondernemen niet alleen duurzaam, ook de inkoop is gegarandeerd duurzamer. Het duo haalde voor de bloemenzaak de bronzen status op de ladder van de Barometer Duurzame Bloemist. ‘We gaan natuurlijk voor goud. Daar hebben we ook de noodzakelijke punten al voor, maar we haalden net geen zilver doordat het inkooppercentage net onder de 30 procent zat. Het scheelde maar een paar procent!’ Met een gouden status is het inkooppercentage bloemen met duurzame keurmerken minimaal 50 procent. Bloemeninkoop is echter sterk seizoensafhankelijk, waardoor het in de zomer makkelijker is aan biologische bloemen te komen.

Bij het inkopen op de groothandel kijken de ondernemers naar duurzame bloemen en planten met bijvoorbeeld de keurmerken MPS-A(+), Fair trade/Max-Havelaar en EKO/Biologisch. Daarnaast bestaan nog een reeks voor de consument onbekendere sociale keurmerken. ‘Sociale keurmerken zijn belangrijk voor bijvoorbeeld arbeiders in rozenkwekerijen in Kenia, zodat zij een eerlijke behandeling krijgen en dat je weet dat zij niet wonen en werken in die kassen onder slechte omstandigheden. Je hoort soms van die verhalen! Op deze manier kunnen we toch een beetje bijdragen’, aldus de bloemisten.

Bewustwording

Daarnaast gaat het om bewustwording, ook naar de consument. Allien: ‘Verandering begint bij jezelf. Ik ben net oma geworden. Op deze manier zorg ik, ook al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat, dat wij toch een beetje duurzamer zijn voor de aarde. We moeten de planeet toch doorgeven aan de volgende generatie?’ Ze geeft toe dat ze zelf ook moesten zoeken naar de juiste middelen, zoals ecologisch afwasmiddel.’ Daarnaast poetsten we voorheen de veilingemmers met  chloor. Nu hebben we ter vervanging een speciaal middel, waarmee de emmers bacterievrij worden en geen belasting zijn voor het milieu. Daar dachten we helemaal niet bij na. Er gaat wat chloor doorheen hoor in een bloemenzaak!” Daarnaast heeft het bedrijf LED-verlichting en een groene energieleverancier.

Bron en foto:  FloraNL

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties