Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Bloementelers druk in de weer tegen de droogte

Bloementelers druk in de weer tegen de droogte

Bloementelers druk in de weer tegen de droogte

„Juni 2018 gaat de boeken in als de droogste junimaand sinds 1962. Gemiddeld viel 27 mm tegen 68 mm in een normaal jaar. Vooral in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel is sprake van recorddroogte. Het baart veel buitenbloementelers echter nog geen zorgen, mede door maatregelen die reeds zijn genomen. Druk zijn ze er wel mee, wat mede leidt tot een extra kostenpost. De bloemenprijzen verzachten die vooralsnog.

De meeste gewassen verdrogen als er regen voorspeld wordt. Adviseur Henk van den Berg trekt die conclusie op basis van zijn ervaring in zomerbloemen. Is er een bui of weersomslag in aantocht, dan wachten telers liever met gieten. Om extra werk zitten ze niet verlegen en met een haspel of tiksproeiers krijg je meestal een ongelijkmatige aanvulling van vocht. Hemelwater verdeelt zich veel beter in de grond.

Maar dit jaar komt er weinig vocht uit de hemel. Het begon al in april. In mei vielen buien, maar grote delen van Nederland kregen nauwelijks iets. Juni bracht eveneens weinig regen. Het landelijk neerslagtekort ligt momenteel op 150 mm en zit daarmee op de lijn van de 5% droogste jaren.

De weersverwachting voorspelt voorlopig nog voornamelijk zon en warmte, waardoor het tekort verder kan oplopen tot meer dan 210 mm. Media melden inmiddels al acute problemen voor de drinkwatervoorziening, de industrie en de natuur. De land- en tuinbouw treft extra maatregelen. Sloot-, bron- en osmosewater zijn hard nodig, ook bij glastelers met een waterbassin. Buitentelers ervaren vooral veel extra arbeid voor het gieten. Onoverkomelijk is de situatie nog niet, aldus geluiden uit de praktijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties