Bloemenwinkels/tuincentra dicht, click & collect toegestaan

Demissionair Mark Rutte heeft vanavond, zaterdag 18 december, in een extra persconferentie afgekondigd dat niet-essentiële winkels dicht moeten van zondag 19 december tot en met vrijdag 14 januari. Dit betekent dat ook de bloemenwinkels en tuincentra dicht moeten. Bestellen en afhalen is wel mogelijk. Buitenpresentaties zijn alleen toegestaan als de lokale gemeente hiervoor toestemming geeft. Lokale weekmarkten met bloemen en planten mogen wel doorgaan.

In de afgelopen week bleek volgens VBW steeds meer dat het kabinet in paniek raakte door mogelijke besmettingen van de omikron-variant. Op grond daarvan lag er het plan op tafel om alleen de essentiële detailhandel open te houden en de niet-essentiële detailhandel volledig te sluiten. VBW is in de afgelopen dagen 24/7 zeer intensief bezig geweest met gesprekken, overleggen, brieven en persberichten met desbetreffende ministeries en kabinetsleden om dit plan van tafel te krijgen, meldt het op de site.

Door deze lobby samen met Inretail en MKB Nederland is het plan voor volledige sluiting deels van tafel. Er is bereikt dat bloemisten mogen blijven verkopen via click & collect zonder besteltijd.

Wat mag?

* Verkoop via click & collect in een aan te geven tijdvak, geen 4-uurs besteltermijn (direct kopen mag dus).

* Buitenpresentaties niet toegestaan tenzij de gemeente hier toestemming voor geeft.

* Afrekenen gebeurt buiten of in de deuropening en dan vooral digitaal.

* Verkoop van kerstbomen mag buiten.

Update VBW: excuses

In een update geeft VBW vandaag wat meer duidelijkheid over de afgekondigde maatregelen en het effect daarvan. ‘
Deze informatie was gebaseerd op de bij ons toen bekende informatie. In de uren en dag erna zijn er nadere details gepubliceerd op Rijksoverheid.nl. Deze informatie is leidend. Als wij hebben bijgedragen aan onduidelijkheid, dan bieden we daarvoor onze excuses aan.’

Buitenverkoop/presentaties of niet?

Door de term ‘buitenverkoop’ in de communicatie te gebruiken, heeft volgens VBW onduidelijkheid geschapen. ‘Wij bedoelden dat er geen klanten in de winkel mogen komen en dat click & collect buiten afgehandeld moet worden. Helaas is dit door sommigen ook begrepen alsof er volop buiten verkocht mag worden, eventueel met een presentatie. Dat is niet de bedoeling. Dus geen actieve buitenverkoop en buitenpresentaties, wel een afhaalpunt voor click & collect. Daarbij adviseren wij met het lokale bestuur af te stemmen op welke manier dat geïnterpreteerd moet/kan worden.’

Bron: VBW en Rijksoverheid | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties