Bloem&zo sleept bronzen duurzaamheidscertificaat in de wacht

  Bloemenspeciaalzaak Bloem&zo in Emmen heeft de status brons in de wacht gesleept bij de Barometer Duurzame Bloemist van Stichting Milieukeur. Eigenares Petra Jongman hoopt binnen een jaar de zilveren status te behalen.

  Petra Jongman is trots op het certificaat. ‘De barometer is het hoogst haalbare in de sector. Als bloemist wil ik meegroeien met de economie. En grote bedrijven gaan steeds meer duurzaam inkopen; een ontwikkeling waarin ik mee wil groeien.’

  In nog geen half jaar tijd certificeerde de bloemiste zich voor brons. Het certificaat betekent niet alleen zoveel mogelijk duurzame bloemen en planten inkopen, maar ook dat de gekwalificeerde bloembinderijen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze paste in haar bedrijf onder meer de verlichting aan, waardoor 80% uit ledverlichting bestaat. Ook zorgt ze voor afvalscheiding van papier, groenafval en plastic. Daarnaast gebruikt ze chloorvrij papier om de bloemen in te verpakken en verkoopt ze gerecycled glaswerk.

  Zilveren status

  Binnen een jaar hoopt ze de zilveren status in ontvangst te nemen, waarbij 30% duurzaam is ingekocht met onder meer de keurmerken MPS-A(+), EKO, Milieukeur en Fairtrade Max Havelaar. ‘Het scheelde qua inkoop van bloemen maar 3%, maar het aanbod bij de kweker is nog aan de lage kant voor een nog uitgebreider aanbod gecertificeerde bloemen en planten.’

  FloraNL

  Jongman heeft zich ook aangesloten bij het bloemistencollectief FloraNL, dat het administratieve deel voor de certificering uit handen neemt. Aangesloten bloemisten hebben minimaal de intentie zich binnen twee jaar duurzaam te certificeren of zijn inmiddels gecertificeerd. De organisatie zorgt bovendien voor kwaliteitsbewaking. ‘Als je een boeketje buiten de regio stuurt, kun je ervan op aan dat bloemisten goed werk leveren’, aldus de bloemiste.

  Bron en foto: FloraNL

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties