Bomenvriend

Het geslacht Philodendron behoort tot de familie Araceae. Het is het op één na grootste geslacht binnen de familie met circa 500 soorten. Dit aantal varieert sterk tussen verschillende wetenschappelijke lijsten. Er is dan ook nog maar weinig bekend van dit geslacht en soorten zijn lang niet allemaal beschreven of de beschrijvingen zijn summier. Lastig bij sommige soorten is het verschil in bladvorm tijdens het juveniele en het adult stadium.

Philodendron betekent letterlijk bomenvriend. De planten hechten zich aan bomen. Soorten kunnen hun leven beginnen hoog in de bomen als epifyt en op een moment luchtwortels vormen die richting de aarde groeien en daar wortel schieten. Andere soorten starten hun leven vlak bij de grond of zelfs op afstand van een boom. Ze produceren nectar om mieren aan te trekken. De mieren op hun beurt beschermen de planten tegen ongedierte.

Medicinaal gebruik

In Columbia komt de Philodendron al zeer lang voor in de kunst en voor medicinaal gebruik. In de 16e eeuw viel het oog van de Duitse wetenschapper Georg Markgraf op het gewas. In het Nederlandse deel van Brazilië verzamelde hij voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (‘de Braziliaan’). Charles Plumier was in 1644 succesvol in het halen van planten naar Europa. Hij beschreef de zes verzamelde soorten onder Arum. Het is Heinrich W. Schott geweest die in 1829 het geslacht Philodendrum bedacht voor een aantal soorten Arum. Het slopen van Arum was toen al enige tijd gaande. Het lijkt een beetje op het geslacht Cactus dat Linnaeus bedacht voor alle bladloze gedoornde vetplanten en ook niet bleek te handhaven. Schott veranderde de naam in Philodendron toen hij er in 1832 over publiceerde.

Behaarde bladstelen

Philodendron squamiferum valt op door zijn behaarde bladstelen. Een plant met een hoog aaibaarheidsgehalte wordt gezegd. Een stoere plant vol testosteron zou je ook kunnen zeggen met een bladvorm die lijkt op hardrockgitaren. De plant is gevonden in Frans Guyana en in 1845 beschreven door de Duitse botanist Eduart F. Poeppig. Al in de jaren ’50 van de vorige eeuw was de plant gewild als kamerplant, maar hij raakte in de jaren ’60 in de vergetelheid. In 2005 leefde de soort weer op dankzij de weefselkweek vermeerdering. In het wild hebben de meeste planten rode haren, maar er groeien ook enkele met groene haren. Er is geen verband aangetoond of de hoeveelheid opgevangen licht de haren doet verkleuren.

Paspoort Philodendron

Naam: Philodendron squamiferum

Kenmerken: bladplant tot 70 cm hoog; bladstand verspreid; bladgrootte tot 5 x 7,5 cm; bladgrootte  tot 15 x 20 cm; bladvorm langwerpig gelobd met spitse top; bladsteel met rode borstelharen

Herkomst: Frans Guyana, Suriname en Noord-Brazilië

Houdbaarheid: onbeperkt

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN nummer: 118452

Veiling: RoyalFloraHolland Connect

Verzorging: deze schaduwplant verdraagt gefilterd zonlicht gedurende een paar uren per dag

Bron en foto: Floricode.com

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties