De Boomkwekerij Markt Boskoops bedrijf introduceert krentenboompje met indianenbessen

  Boskoops bedrijf introduceert krentenboompje met indianenbessen

  0

  Joh. Stolwijk & Zn. lanceert op de komende IPM een oorspronkelijk Canadees krentenboompje dat nu opgang maakt in de Noord-Amerikaanse bessenteelt.

  Het Boskoopse bedrijf introduceert op de Duitse vakbeurs, als eerste in Europa, Amelanchier alnifolia Saskatoon Berry. De plant is afkomstig van het Saskatoon Berry Institute of North America, laat John Stolwijk weten.

  Amelanchier alnifolia groeit van nature in Canada en zijn Canadese naam Saskatoon Berry is vernoemd naar de stad Saskatoon, in de provincie Saskatchewan. „De vruchten worden ook wel indianenbessen genoemd en zijn al eeuwenlang bekend in de natuurgeneeskunde”, aldus Stolwijk. „Ze zijn rijk aan vitaminen, antioxidanten en anthocyanen.”

  De bessenteelt van Saskatoon Berry is nog vrij nieuw in Noord-Amerika. Een paar Canadese boeren hebben een aantal jaar geleden het instituut opgericht om de professionele productie en consumptie te vergroten en promoten.

  Meer verwant aan appels

  De bessen lijken op blauwe bessen, maar zijn volgens het instituut meer verwant aan appels. De vruchten van Saskatoon Berry ontstaan op éénjarig hout en worden in Noord-Amerika gebruikt in muffins, taarten, sap, gelei en jam. De bloeitijd is mei. „Bij snoeien is een tweede bloei en oogst mogelijk”, weet Stolwijk.

  Joh. Stolwijk & Zn. brengt Saskatoon Berry op de markt met een indianen-uitstraling: in een geelkleurige pot en met onder andere een indianentooi op het productlabel. De heester wordt volgens Stolwijk 2-3 m hoog. „En hij is goed winterhard, tot -30°C.”

  Andere variëteiten van Amelanchier alnifolia worden reeds in Nederland gekweekt, met name de sierboom ’Obelisk’ en de heestervorm ’Smoky’.

  Internationale trend

  Algemeen zijn sierplanten met eetbare vruchten trend op de internationale markt. Zo won BrazelBerries, oorspronkelijk uit Amerika, in 2016 de nieuwighedenkeuring van de IPM. Vorig jaar won Morus rotundiloba Charlotte Russe, veredeld in Japan, de Chelsea Flower Show.

  Foto: Joh. Stolwijk & Zn.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar