Brede weersverzekering vrijgesteld van assurantiebelasting

  Boeren en tuinders die een bredeweersverzekering willen afsluiten hoeven vanaf 2020 geen 21% assurantiebelasting meer te betalen. Het kabinet heeft van de Europese Commissie bericht gekregen dat deze vrijstelling is toegestaan. Deze regeling kost de schatkist € 7 miljoen per jaar. Dat staat in de belastingplannen voor 2020 die met Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

  Met een brede weersverzekering kunnen boeren en tuinders zich indekken tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden, zoals droogte, hagel, regenval, storm, sneeuw, (nacht)vorst, ijzel en brand door blikseminslag.

  Volgens de overheid wordt deze verzekering door het vervallen van de assurantiebelasting een stuk goedkoper en aantrekkelijker.

  Verzekeringsdeskundigen schatten in dat de vrijstelling assurantiebelasting tot circa 9% meer deelnemers zal leiden; de verlaging van de schadedrempel zal leiden tot een stijging van deelnemersaantal tussen 0 en 30%. Een hoger aantal deelnemers aan de verzekering leidt vaak ook nog tot een lagere premie.

  Overigens wordt de subsidie op de brede weersverzekering verlaagd. Ondernemers krijgen vanaf 1 januari dus een kleiner deel van de premiekosten terug. Dat heeft te maken met het feit dat ze dan geen assurantiebelasting meer hoeven te betalen. Hoeveel de subsidie wordt verlaagd is nog niet bekend.

  Jan Schreuder, directeur van verzekeraar Vereinigte Hagel, is tevreden over de uitkomst. „Samen met LTO hebben we jaren gelobbyd voor deze vrijstelling. Er wordt weliswaar een klein percentage van de subsidie ingehouden, maar dat is verwaarloosbaar. Het vervallen van de assurantiebelasting is zeker geen sigaar uit eigen doos.”

  Foto: Shutterstock
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties