Vakblad voor de Bloemisterij Energie Bunnik Plants en Plantenkwekerij Leo Ammerlaan bouwen biomassacentrales

  Bunnik Plants en Plantenkwekerij Leo Ammerlaan bouwen biomassacentrales

  0

  Bij potplantenkwekerij Bunnik Plants en Plantenkwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk worden momenteel houtgestookte biomassacentrales met elk een vermogen van 12,5 MWth gebouwd. De installaties gaan biowarmte leveren aan glastuinbouwbedrijven in de B-driehoek.

  Om de warmtelevering mogelijk te maken, is Eneco bezig het bestaande warmtenet uit te breiden. Daarvoor gaat 1.600 m nieuwe leiding de grond in. Omdat er in het gebied weinig ruimte is voor het graven van sleuven en het leggen van leidingen, wordt het tracé voor het grootste deel via vier zogeheten gestuurde HDD-boringen aangelegd.

  Hogesnelheidslijn
  De eerste twee boringen (aanvoer- en retourleiding) zijn begin december uitgevoerd, tussen twee kassen door, over een lengte van 370 m. De resterende twee boringen zijn half december uitgevoerd. Deze zijn onder de fundering van een viaduct van de hogesnelheidslijn doorgegaan, op een diepte van 26 m, 10 m onder de heipalen van het spoorwegtracé.

  De werkzaamheden duren nog tot en met maart 2018. Nog deze maand zal Plantenkwekerij Leo Ammerlaan aan de Irisweg worden aangesloten op het biowarmtenet. Daarna zullen andere glastuinbouwbedrijven in de omgeving volgen. Met deze projecten wordt op jaarbasis in totaal ongeveer 14,5 miljoen m3 aardgas bespaard.

  Reageer op dit artikel

  avatar