CPB: klanten in winkels volgen via wifi is verboden

Retailers mogen klanten niet in en rond winkels volgen zonder hen hierover te informeren. Wifi-tracking is in strijd met de wet, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP heeft onderzoek gedaan bij Bluetrace, één van de bedrijven die de technologie levert om wifi-signalen van mobiele apparaten op te vangen, meldt Retailnews. Minister Kamp van Economische Zaken liet destijds weten te willen onderzoeken in hoeverre winkeliers voorbijgangers op straat via hun mobiele telefoon mogen volgen. Daarvoor ging hij met het CBP in overleg.

Openbare weg
De privacywaakhond stelt nu dat Bluetrace locatiegegevens verzamelt, zonder consumenten daarover te informeren. Het bedrijf kan volgens het CBP onvoldoende duidelijk maken waarom ook voorbijgangers op de openbare weg worden gevolgd. Voor het volgen van klanten binnen winkels voldoet het bedrijf bovendien niet aan de wettelijke voorwaarden om dat te mogen doen. Zo bewaart Bluetrace meer gegevens dan noodzakelijk voor het in kaart brengen van bezoekersaantallen. Daardoor valt uit de gegevens af te leiden waar consumenten wanneer waren en wat hun winkelgedrag was.

Maatregelen
Bluetrace zegt in een reactie al sinds begin dit jaar met het CBP in gesprek te zijn over zijn handelswijze. Er zijn maatregelen getroffen waardoor gegevens maximaal 48 uur bewaard worden. Het CBP moet nog beoordelen of het bedrijf daarmee wel aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.

Bron: RetailNewsLogo: Wifi