Cadeautje voor jezelf

,,Ik heb nog nooit iets gewonnen’’, roept Bettina verrast als ze het pakketje eetbare bloemen wint. Ze is zo blij als een bloem met een bij.

Bettina had het aantal eetbare bloemen op de etagère op Facebook, goed geraden. We overleggen wanneer ze haar prijs kan ontvangen en zij stuurt me haar foto’s voor mijn promotie. Een win-winsituatie.
’Deel het bericht en maak kans om te winnen’, leerde ik van mijn oud-leerling Pascal, van Blooms in Hoorn. Vorig jaar viel ik zelf in de prijzen bij zijn Facebook-actie. Dit zondagskind mocht een kerstschikking bij hem ophalen, enkel omdat ik zijn berichtje had gedeeld. Ik was nog steeds niet bij zijn nieuwe showroom wezen kijken, maar nu moest ik wel. Zo leuk. Typische win-win-winsituatie.
Iets weggeven blijkt voor de gever zelf trouwens nóg een positief effect te hebben: de Nucleus accumbens (geen plant maar een deel van de hersenen) maakt dan namelijk het stofje dopamine aan. Dopamine speelt een rol bij beloning, bij het luisteren naar muziek en bij sex. Je kent dat lekkere gevoel wel. Dus het weggeven van een boeket… Niks altruïstisch aan. Het is florale zelfbevrediging.

Anna Koster