Certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist wijzigt per 1 juli

  Vanaf 1 juli 2017 geldt een nieuw certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist. SMK (Stichting Milieukeur) brengt versie 13 uit die geldig is tot 1 juli 2018.

  Nieuwe keurmerkhouders moeten voldoen aan de herziene criteria. Voor bestaande keurmerkhouders geldt voor twee onderdelen een ingangsdatum van 1 januari 2018. Voor het berekenen van het inkooppercentage duurzamere producten en het gebruik van het Milieukeur logo geldt voor bestaande certificaathouders een overgangstermijn van een half jaar.

  Wijzigingen
  In het herziene schema zijn onder meer de volgende nieuwe en aangepaste eisen opgenomen:
  * Het aandeel duurzamer ingekochte producten wordt anders berekend. Alle geaccepteerde certificaten tellen even zwaar mee voor het inkooppercentage van de bloemist. Ook zijn er enkele sociale certificaten opgenomen (Kenya Flower Council Silver Standard, EHPEA Silver Level en Florverde Sustainable Flowers).
  * Om de inkoop van biologische bloemen te blijven stimuleren is de keuzemaatregel voor inkoop van biologische bloemen en planten aangepast. Er kunnen meer punten worden verdiend als er relatief meer biologisch wordt ingekocht.
  * Bloemisten die alle energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd mogen de energiescan minder frequent uitvoeren.
  * Biologisch afbreekbare vazen en potten komen voor punten in aanmerking.
  * De keuzemaatregelen voor voertuigen waarmee transport van bloemen en planten plaatsvindt zijn aangepast. Er is onderscheid aangebracht tussen eigen transport door de bloemist en de verduurzaming van ingehuurde vervoerders.
  * Er zijn nieuwe keuzemaatregelen opgenomen met betrekking tot: duurzamere draagtassen, educatieve activiteiten voor medewerkers en het uitvoeren van een arbo-technische bedrijfsscan.

  Certificeren
  Op de Barometer-website staat alle informatie over het certificatieproces onder het menu ‘Voor bloemisten’: certificatieschema met certificatie-instellingen, tarieven, procedure van certificeren, voordelen voor inkopers.

  Bron en foto: SMK

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  michel v bezeij
  michel v bezeij
  5 jaren geleden

  mooi streven, maar bij de groothandels zie ik het te weinig terug,
  waarom word het niet van te voren aangegeven inplaats van op je factuur