Bloem en Blad Vakmanschap Chinese lentekleuren in Museum De Zwarte Tulp

Chinese lentekleuren in Museum De Zwarte Tulp

0

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont van 23 februari tot en met 9 juni topstukken van de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi. Zijn kunstwerken zijn vervaardigd van delicate stukjes geverfd rijstpapier, gevouwen en geknipt tot honderden bloemknoppen.

Op de tentoonstelling zijn collages te zien, landschappelijke werken en ‘flowerbeds’. De inspiratiebron voor de ‘Flowerbeds’ zijn de eindeloze, kleurrijke bollenvelden die Zhuang onder zich door zag glijden tijdens zijn eerste vlucht van China naar Nederland.

In zijn kunst laat Zhuang zijn traditionele Chinese opleiding samenvloeien met zijn Westerse ervaringen. Hij combineert rijstpapier met een innoverende versie van Europees impressionisme. Het driedimensionale karakter maakt van zijn werk een fascinerende mengvorm tussen schilderij en sculptuur. In close-up beginnen de kleuren zich te mengen, waardoor een constante stroom van nauwkeurig gevouwen bloemen ontstaat.

Zhuang Hong Yi (1962) werd geboren in Sichuan en studeerde kunst aan de Sichuan College of Fine Arts. In 1992 vertrok hij met zijn vrouw, de kunstenaar Lu Luo, naar Nederland. Hij voltooide zijn studie aan de Minerva Kunstacademie in Groningen. Sindsdien woont en werkt hij een groot deel van het jaar in Nederland. Zhuang had zijn eerste tentoonstelling in het Groninger Museum in 2000, zijn tweede in 2007.

 

Bron: Museum De Zwarte Tulp | Foto’s: Zhuang Hong Yi, courtesy SmithDavidson Gallery

Reageer op dit artikel

avatar