Bloem en Blad Bloemen en planten Chrysantenfestival in Hasselt als eerbetoon aan Japanse herfst

Chrysantenfestival in Hasselt als eerbetoon aan Japanse herfst

0

Van 13 tot en met 21 oktober vindt het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) plaats in de Japanse Tuin in Hasselt. Wanneer de groene zomerbladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. In Japan wordt dit groots gevierd.

Van oudsher vieren Japanners de bloeiperiode van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku staat in de Japanse traditie symbool voor een lang leven en is de nationale bloem van het land. Tijdens het festival worden de parken en tempels in heel Japan met chrysanten versierd. En Japanse studenten offeren chrysantenkransen aan de Shinto goden voor een extra dosis aan ‘academisch geluk’.

Tom de Houwer

Dit jaar staat de Belgische bloemist Tom De Houwer centraal op het Chrysantenfestival in Hasselt. Voor het festival heeft hij een aantal grote kunstwerken met chrysanten ontworpen, met als artistiek vertrekpunt ‘Sensei Senses’. Met dit project wil hij graag de Japanse traditie en de zintuigelijke beleving combineren.

Het eerste weekend van het festival, op 13 en 14 oktober, vindt ook een Ikebanatentoonstelling plaats, die het Ikenobo Chapter Nederland organiseert.

Het Chrysantenfestival in de Japanse tuin is van 13 tot en met 21 oktober geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur; alle zaterdag is het te bezoeken van 10.00-23.00 uur.

Bron: Japanse Tuin Hasselt | Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

avatar