Chrysanthemum (Indicum Grp) ‘Flosnop’ Snoopy

Veredelaars van chrysanten is er veel aan gelegen de bloem fris en trendy te houden. Ze zijn dan ook blij weer een nieuw uiterlijk te ontdekken tussen de kruisingen. Een pompontype met een sterk contrasterend centrum is zo’n vernieuwing.

Iedereen kent waarschijnlijk het hondje Snoopy met zijn witte vacht en grote zwarte neus. Niet verwonderlijk dat juist deze naam is gekozen voor dit nieuwe type chrysant.

Tegelijk met Snoopy, wit met dieppaars centrum, komen nog twee kleurmutanten op de markt: Shiny en Cappuccino. Het effect wordt bereikt door een smal paars randje aan de bloembladrand. Bij de onrijpe bloemen is in het centrum alleen dat paars te zien, terwijl bij de rijpere bloemen de witte kleur meer zichtbaar is. Binnen de Santini-chrysanten is dit een mooie ontwikkeling.

Vier heren
De geschiedenis van chrysantenveredeling voert terug tot circa 500 voor Chr. De oorsprong is daarom wat onzeker. Zeker is dat deze ligt in het Verre Oosten, in China en Japan. De filosoof Confucius (Meester Kong) schreef er in zijn tijd al over. Het heeft tot laat in de 17e eeuw geduurd voordat chrysanten in Europa succesvol werden geïmporteerd en de reis overleefden. De chrysant is één van de ‘Vier Heren’ in China. De andere drie zijn bamboe, kersenbloesem en de orchidee.

Tien bloemvormen
Chrysanten kennen officieel tien bloemvormen. Dit is vastgelegd in het Internationale Classificeringsysteem dat wordt onderhouden door de US National Chrysanthemum Society. Deze indeling hangt af van hoe de lintbloemen en buisbloemen zijn gerangschikt. Een chrysant is namelijk niet één bloem, maar een verzameling van bloemen zonder bloemblad, buisbloemen en met lintbloemen. Allen in staat om één zaadje te produceren.

Paspoort nieuwe Chrysanthemum
Naam: Chrysanthemum (Indicum Grp) ‘Flosnop’ Snoopy
Kenmerken: snijtak met veerspletig blad en eindstandige bloeiwijze; bloeiwijze hoofdje met buisvormige lintbloemen; bloemtype gevuld; bloemdoorsnede 4 cm; bloemkleur wit met dieppaars randje
Herkomst: China, Japan.
Houdbaarheid: veertien tot 21 dagen
Verkrijgbaarheid: jaarrond, maar in beperkte aantallen
VBN-nummer: 119441
Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Tekst: Leo Miedema, Floricode | Foto: Gerdien de Nooy, Bloem&Blad

 

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database