‘Convoi exceptionnel’ Hans Zijlstra op weg naar Amerika

Eind februari strijden bloemdesigners uit de hele wereld in Philadelphia om de wereldtitel in de Fleurop-Interflora World Cup. De Groningse bloemist Hans Zijlstra vertegenwoordigt Nederland en trof afgelopen week belangrijke voorbereidingen. Drie meter hoge frames die straks decor zijn voor honderden bloemen, zijn op weg naar de andere kant van de wereld.

‘Het was een hele operatie’, vertelt Hans. ‘Het maken van de frames die ik als basis voor mijn bloemencreaties ga gebruiken, én het zorgvuldig inpakken en verzenden ervan. Maar het is gelukt. Alle spullen die ik nodig heb om deze wedstrijd, de olympische spelen van de bloemenbranche, tot een succes te maken, zitten in een container richting Amerika.

Wat er exact in de container zit, is geheim. Hans wil er zo min mogelijk over kwijt om zijn concurrenten niet op ideeën te brengen. ‘In elk geval bloed, zweet en tranen’, grapt de bloemist. ‘Want ik heb van half december tot half januari vaak van 8.00 uur ’s morgens tot 23.00 uur ’s avonds aan deze objecten gewerkt. Dat deed ik in een speciaal daarvoor gehuurde ruimte in Groningen en niet in mijn eigen bloemenwinkel, zodat ik in alle rust en ruimte kon werken.’ Via zijn mobiel kan Hans het transport op de voet volgen. De container komt naar verwachting op 15 februari aan in Amerika. Na uitgebreide inspectie van de douane hoopt Hans zijn spullen op 22 februari in ontvangst te kunnen nemen.

Vijf opdrachten

De Fleurop-Interflora World Cup vindt elke vier jaar plaats. De komende editie vindt plaats van 26 februari tot en met 3 maart. Aan de start verschijnen toparrangeurs uit 23 landen. ‘Als deelnemer aan deze wedstrijd maak ik in elk geval vijf creaties. Twee daarvan zijn verrassingsopdrachten, de andere drie heb ik hier in Nederland kunnen voorbereiden. De frames worden gebruikt bij de opdracht om een tafelarrangement te maken en de opdracht een architectonisch object neer te zetten. Alle opdrachten worden beoordeeld op idee, kleur, compositie en techniek volgens het door Florint, The International Florist Organisation, vastgestelde internationale 100 puntensysteem’, besluit Hans.

Bron en foto’s: Fleurop

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties