Explosieve groei online winkelen door coronacrisis

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar meer omzet behaald dan in dezelfde maanden vorig jaar. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetverkopen kenden een nog niet eerder vertoonde groei. Online winkelen groeide met 54,8 procent. Dit blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45 procent hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68 procent. ‘In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd’, aldus het CBS.

In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager. Er waren echter in de non-foodsector ook branches die flink meer hebben omgezet, zoals de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), recreatieartikelen (+10,8 procent) en meubels en woninginrichting (+8,8 procent). De bloemenbranche behaalde een omzetstijging van 5 procent, meldde Marco Maasse van VBW onlangs.

Minder optimistisch over derde kwartaal

Per saldo 3,2 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin juli dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen, per saldo hetzelfde percentage verwachtte eveneens een daling van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Overigens gaat per saldo 2,6 procent van de detailhandelsondernemers uit van een verbetering van het economisch klimaat in het derde kwartaal.

Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.

Bron: CBS | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties