Trouwbranche is in zwaar weer door 1,5 meter-regel

De Nederlandse trouwbranche loopt door de coronacrisis een groot deel van de omzet mis. Bruidsparen verplaatsen of annuleren hun bruiloft vanwege de 1,5 meter-regel. Ruim eenderde van alle trouwleveranciers verwacht het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Voor bloemisten, die voor hun inkomen vaak niet afhankelijk zijn van bruiloften, is de impact relatief het kleinst.

Dit blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, waaronder bloemisten, trouwlocaties, fotografen en weddingplanners.
De omzetderving voor dit jaar is €385 miljoen, dat is 56,8% van de totale omzet in de trouwbranche. Een deel van de bruidsparen verplaatste de bruiloft naar het najaar van 2020, maar de meeste bruiloften zijn verplaatst naar volgend jaar. De belangrijkste reden is voor hen 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Honderd gasten
Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan honderd gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan vijftig gasten ontvangen.
Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen. Desondanks geeft bijna de helft van hen aan alsnog voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen.

Samen oplossingen zoeken
Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, noemt enkele suggesties die de trouwbranche nu kunnen helpen: ‘Trouwleveranciers moeten samen met bruidsparen naar oplossingen zoeken voor hoe ze van een bruiloft juist in deze tijd een onvergetelijk feest kunnen maken. Bruidsparen kunnen hun leveranciers daarnaast helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Ook zie ik een belangrijke rol voor de overheid, want de huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder.’

Vervolgonderzoek
In totaal zijn er naar schatting zo’n 6.000 leveranciers fulltime actief in de Nederlandse trouwbranche. Nog eens 15.000 leveranciers zijn gedeeltelijk actief in de trouwbranche. In totaal vulden 1.326 ondernemers, ZZP’ers en werknemers de vragenlijst in, onder wie 34 bloemisten.
Als vervolg op dit onderzoek zijn bruidsparen bevraagd over het keuzeproces voor hun bruiloft in coronatijd. Ruim 2.500 bruidsparen vulden de vragenlijst al in. Binnenkort volgen de resultaten uit dit onderzoek.

Bron: ThePerfectWedding.nl | Foto: Shutterstock

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties