De Boomkwekerij Nieuws Tuincentra in Nederland binnenkort ook dicht?

Tuincentra in Nederland binnenkort ook dicht?

0

Brancheorganisatie Inretail verwacht dat winkels die geen voedingsmiddelen verkopen in de komende dagen ook in Nederland gedwongen zullen sluiten. In de ons omringende landen is die maatregel in strijd tegen corona al genomen. Dat meldt Inretail tegen het Parool.

Naast Frankrijk houden ook Italië, Spanje, Oostenrijk en België al veel winkels dicht die geen voedingsmiddelen verkopen. Winkelbrancheorganisatie Inretail verwacht dat Nederland zal volgen, zo is in het Parool te lezen. Daarmee zouden ook de Nederlandse tuincentra dicht gaan.

De brancheorganisatie verwacht dat daarbij een uitzondering wordt gemaakt voor supermarkten, slagers, bakkers, groenteboeren, drogisterijen en dierspeciaalzaken.

In Duitsland en Engeland zijn nog wel de bouwmarkten en tuincentra open.

In het buitenland leidt met name het open blijven van dierspeciaalzaken tot verwarring bij tuincentrumondernemers die ook dierbenodigdheden verkopen.

Vanaf vandaag sluit Ikea in Nederland de deuren van haar dertien vestigingen. Ikea verkoopt veel groen, met name kamerplanten.

’Bezoekers besteden meer’

Frank van der Heide, directeur Tuinbranche Nederland, zegt dat de geluiden op dit moment niet wijzen in de richting van sluiting van tuincentra. „De overheid kiest voor een beleid waarbij er gecontroleerd meer besmettingen van corona komen. Zolang er geen explosie van ziektegevallen is blijft dit denk ik de strategie. Maar ik heb ook geen glazen bol.”

Van der Heide merkt dat consumenten minder bewegen en daardoor krijgen tuincentra minder bezoekers. Tuincentrumondernemers zijn tevens voorzichtig bij hun inkopen. Hij ziet nog wel een lichtpuntje: „De bezoekers die komen, besteden gemiddeld meer dan tuincentra gewend zijn.”

 

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar