Corona, we kunnen er niet meer omheen

    Op het moment dat ik deze column begin te schrijven, is net de persconferentie van Premier Rutte achter de rug. Nieuwe maatregelen om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ik vermoed dat het niet de laatste persconferentie met nieuwe maatregelen zal zijn. De snel opvolgende ontwikkelingen maken dat bijsturen door overheid en RIVM een continu proces is geworden.

    Ik zat vanmorgen in de auto en het corona-nieuws buitelt over elkaar heen. Trump die de grenzen dichtgooit, besmettingen die in heel Europa toenemen en landen die hier los van elkaar op anticiperen en de eerste positieve signalen vanuit China waar de epidemie tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Berichten die wat met je doen, of je nu wil of niet. De presentator peilde in een klein onderzoek onder luisteraars wat de Nederlander tot op heden van de overheidsmaatregelen vindt. De meerderheid vindt dat het strakker moet. Deze niet-representatieve steekproef van het radioprogramma is eigenlijk de spiegel van de gevoelens die leven in de maatschappij.

    Ik vermoed dat u ondertussen ook met de nodige vragen begint rond te lopen. De klok van Royal FloraHolland als afspiegeling van de spotmarkt laat zien dat door alle ontwikkelingen de vraag naar bloemen en planten fors is afgenomen, met stevige doordraai tot gevolg. Sierteeltproducten zitten in de categorie cadeauartikelen; in tijden van onzekerheid laat de consument deze links liggen. Hiermee lijkt de sierteelt zich te scharen in het rijtje sectoren zoals horeca, hotelbranche, leisure waar corona echt impact gaat hebben. Daarbij komt ook nog eens de (deels) beperktere fysieke bereikbaarheid van onze exportmarkten.

    De vraag is, komt de sierteelt hiermee in een crisis? Dat is lastig voorspellen. De feiten voor nu zijn dat de achterliggende maanden de sector gemiddeld genomen de wind in de rug heeft gehad. De stabiele en goede prijsvorming van de producten, een lage gasprijs en zachte winter hebben ervoor gezorgd dat de liquiditeitsbuffers bij de meeste bedrijven zijn aangevuld. Gemiddeld staat de sector er goed voor, enkele productgroepen daar gelaten.

    Maar ja, je zal ondernemer zijn en één van je personeelsleden wordt ziek, waardoor iedereen in je bedrijf verplicht thuis komt te zitten. Omzet die voor twee maanden deels of zelfs 100% wegvalt of leveranciers die niet meer kunnen leveren waardoor cruciale bedrijfsprocessen stoppen. Er zijn meerdere scenario’s te bedenken waar je eigenlijk niet aan wil denken, maar nu toch echt toe gedwongen wordt. Je scenario’s bijwerken, kortcyclisch de ontwikkelingen blijven volgen en daarop bijsturen, is het devies.

    Op de achtergrond werken banken, brancheorganisaties, greenports en overheden samen om oplossingen te bieden voor ontstane of nog te ontstane problemen zoals liquiditeitstekorten.  Er zijn in het verleden meerdere crisissen geweest, er ligt wat op de plank. Ik vermoed dat de overheid snel tot definitieve besluitvorming komt. Waarschijnlijk als u dit leest is het ondertussen geformaliseerd. Afhankelijk van de definitieve uitwerking kunnen in de kern gezonde bedrijven zeer waarschijnlijk, eveneens als bij vorige crisissen, goed worden geholpen. Voor bedrijven in zwaarder weer is het maatwerk. Verwacht u als ondernemer in de acute liquiditeitsproblemen te komen, stel dan niet uit, maar zoek afstemming met uw bank om samen te zoeken naar de beste oplossing.

    Ik gun de sector dat de pijn van de gevolgen van corona beperkt blijven. Beter korte pijn dan langlopende marktverstoring. De afzet van het tuinplantenseizoen staat voor de deur, om maar iets te noemen. Lange marktstagnatie kan zorgen voor afstel van voorjaarsafzet. Ook zo’n scenario waar je niet aan wil denken als sierteeltondernemer. Ik kijk samen met u uit naar het moment dat in onze afzetmarkten de corona een neerwaartse beweging laat zien. Wanneer het spreekwoord ’één zwaluw maakt nog geen zomer’ opgaat, kunnen we met elkaar voor de voorjaarsomzet misschien wel opgelucht ademhalen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties