CPB: ‘Nederland mogelijk in recessie dit jaar’

De Nederlandse economie kan dit jaar in een kortdurende recessie belanden. Dat blijkt uit een scenario dat het Centraal Planbureau (CPB) heeft opgenomen in de woensdag gepubliceerde Verdieping CEP 2022. Dit gebeurt als de oorlog in Oekraïne, naast een hogere energieprijs, ook een daling van de wereldhandel en de investeringsbereidheid veroorzaakt.

Eerder deze week zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog te verwachten dat de sancties tegen Rusland niet tot een wereldwijde financiële crisis zullen leiden. Volgens het IMF zal de wereldwijde economische groei lager uitkomen dan eerder verwacht, maar een krimp voorziet de organisatie niet.

Recessie

Het CPB heeft, in aanvulling op de twee inflatiescenario’s die vorige week zijn gepubliceerd, nu een scenario naar buiten gebracht waarin wél sprake is van krimp. Officieel is sprake van een recessie wanneer de economie in twee achtereenvolgende kwartalen krimpt.

Geen ‘worst case’

Overigens is het nog geen ‘worst case’ scenario, zegt het CPB: „Dit scenario is bedoeld om mogelijke effecten te illustreren: net als in het begin van de coronapandemie is er momenteel sprake van fundamentele onzekerheid die van buiten de economie afkomstig is. Het scenario dient dan ook niet te worden opgevat als […] ‘worst case’: andere scenario’s zijn eveneens denkbaar, in het bijzonder een situatie waarin de toevoer van olie en gas uit Rusland drastisch wordt beperkt. In zo’n scenario zal de economie waarschijnlijk nog harder worden geraakt. Maar ook gunstiger scenario’s zijn denkbaar.”

Onzekerheid

Vorige week kwam ook de Rabobank met nieuwe ramingen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de sancties die aan Rusland worden opgelegd. „Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zullen prijzen voor consumenten en producenten vermoedelijk nog verder oplopen. Daarnaast heeft de buitenlandse handel te lijden onder de economische sancties. Onzekerheid over het verloop van de oorlog vergroot daarnaast de kans dat burgers en bedrijven de hand op de knip houden.”

Gevolgen groensector

Tijdens de coronacrisis was er ook veel onzekerheid, maar draaide de groensector uitstekend, mede omdat consumenten veel tijd bij huis doorbrachten en andere bestedingen zoals vakanties werden uitgesteld. Ook de stijgende de prijzen van materialen en grondstoffen lijkt de sector vooralsnog niet te raken. Een economische recessie kan echter ook de groensector nadelig treffen, wanneer bedrijven en particulieren besluiten geen geld meer uit te geven.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Create Account
10 maanden geleden

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/es/signup/XwNAU

criac~ao de conta na binance
9 maanden geleden

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/pt-BR/register?ref=OMM3XK51