Croton is woonplant van de maand oktober

Bloemenbureau Holland heeft Croton is gekozen tot woonplant van de maand oktober. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Er zijn er met kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad.

Croton groeit in Maleisië, Australië en Indonesië als struik, in het wild kan de plant wel drie meter hoog worden met bladeren van 30 cm lang. In de huiskamer behoudt hij een bescheidener formaat.
Croton kan grillige vormen hebben en eigenwijs verkleuren. Een echte persoonlijkheid in huis, met een onconventionele uitstraling die helemaal van nu is.

Symbolisch

De symbolische betekenis van Croton is beter worden door te leren en te trainen. Die verklaring komt van mythische worstelaar Milo van Croton die elke dag een grote os zonder problemen een berg opdroeg. Hij begon daarmee toen de os nog een kalfje was. Het kalf werd groter, Milo werd zonder het te merken steeds sterker door de groeiende belasting.
De Croton heeft prachtige herfstkleuren voor binnen en hij doet het goed op Instagram.

Urban woontrend

Croton past bij de urban woontrend die lak heeft aan de maakbare wereld en met zijn bonte kleuren een vleugje straatcultuur omarmt. Zet hem in een mooi gerecycled blik, in een van autobanden gemaakte rubberen pot of een basis die even bont is als hijzelf. Industrieel en uitgesproken mag het zijn, om de plant een blikvanger van nu te maken.

Verzorging

Croton staat graag licht, maar ’s zomers liever niet in de volle zon. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, maar overtollig water moet wel weg kunnen. Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding volstaat.
Bladval duidt op te weinig licht, een te koele plek of teveel water. Croton gedijt op rust en kamertemperatuur.
Croton is dol op een sproeibeurt, dat voorkomt spint.

Bron en foto’s: mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties