Cursus chemievrije bestrijding Japanse duizendknoop

    Hoe bestrijd je Japanse duizendknoop het beste zónder glyfosaat? Daarover gaat de cursus Chemievrije bestrijding Aziatische duizendknopen.

    Bestrijden Japanse duizendknoop in Wageningen
    Op een proefveld in Wageningen test Natuur en Ruimte het in de bodem spuiten van kokend water. (Foto: Miranda Vrolijk)

    Op 8 november en 6 december geeft Theo Portegijs van adviesbureau Natuur en Ruimte invasieve exoten deze eendaagse cursus in Arnhem. Tijdens de cursus licht Probos de resultaten van de landelijke praktijkproef toe. Daarnaast vertelt gemeente Rheden over haar ervaring met het ontgraven van de Japanse duizendknoop en het ter plaatse uitzeven van de grond. Ook heeft deze gemeente een protocol opgesteld voor maai- en graafwerkzaamheden zodat voorkomen wordt dat hierdoor nieuwe groeiplaatsen ontstaan.

    Duizendknoopbrigade
    Stichting Landschapsbeheer Gelderland ondersteunt de ’Duizendknoopbrigade’, een groep vrijwilligers die handmatig de duizendknopen te lijf gaan. Voor de inventarisatie en controle op de voortgang is een speciale app ontwikkeld. De initiatiefnemer van de brigade, Hennie Tax, licht toe hoe je zo’n vrijwillige brigade opzet.

    Inzaaien concurrenten
    Theo Portegijs van Natuur en Ruimte invasieve exoten gaat tijdens de cursus in op zijn onderzoek naar de sterke en zwakke kanten van Aziatische duizendknopen. Daarnaast heeft hij interessante resultaten behaald in pilots met met kokend water en ontwortelen in combinatie met het inzaaien van concurrenten. Natuur en Ruimte is een van de vier aannemers die deelneemt aan de nieuwe praktijkproef van Probos. Daarin worden diverse bestrijdingsmethoden met heet water onderzocht. De proef duurt vijf jaar.

    De cursus is met name interessant voor beheerders die zelf aan de slag willen met chemievrij bestrijden van de duizendknoop en op zoek zijn naar goede voorbeelden. De cursus vindt plaats in De Rozet in Arnhem en kost €395. Beide dagen is er plek voor twintig cursisten. Meer informatie en aanmelden via www.natuurenruimte.com.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties