De Bloementuin ‘goud gecertificeerd’

Met De Bloementuin heeft Haarlem er een gecertificeerd duurzaam bloemist bij. Eigenaar en bloemist Edgar Mathot behaalde de gouden status van de Barometer Duurzame Bloemist, het hoogste niveau. Met een inkooppercentage van bijna 80 procent duurzame bloemen en planten voldoet de winkel ruimschoots aan de eisen.

In mei 2018 begon de bloemist met de certificering van de winkel. ‘In eerste instantie dachten we voor brons te gaan, maar toen ging het zo goed op het gebied van de inkoop dat we na zilver, zelfs voor goud besloten te gaan’, zegt Edgar Mathot, die sinds anderhalf jaar eigenaar van De Bloementuin is.

De gouden certificering betekent dat minimaal 50 procent van de bloemen en planten een duurzaam keurmerk heeft. Denk aan keurmerken als MPS-A(+) en Natural Protected, EKO/Biologisch en  Fair trade/Max Havelaar. Edgar komt zelfs op 78 procent, waarbij de planten allemaal een biologisch keurmerk hebben. Naast het verduurzamen van de inkoop, is het voorwaarde dat de bedrijfsvoering wordt verduurzaamd, door bijvoorbeeld een schonere auto te rijden, over te gaan op led-verlichting en een groene stroomleverancier. Daarnaast heeft de ondernemer afbreekbare plastictasjes van maïs, chloorvrij gebleekt papier, afbreekbaar lint en Fairtrade Max Havelaar-bloemenvoeding.

Het was wel een uitzoekwerk volgens de bloemist, maar met enige begeleiding mag het resultaat er zijn. De ondernemer kan met de certificering overleggen dat hij duurzaam onderneemt. Jaarlijks vindt een controle plaats door een aangewezen instantie. ‘Het is gewoon een kwestie van goed bezig zijn. Ik zie ook bij zakelijke klanten dat het steeds belangrijker wordt. Er komt steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is toch ook belangrijk voor het milieu?’

Bron en foto’s: FloraNL

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties