De veilingklok is krachtig, maar ook onmachtig

    Het afmijnsysteem bestaat in de tuinbouw al 134 jaar. Afgelopen twaalf maanden lijkt er een herwaardering van de klok te zijn. Met dank aan de overwegend hoge prijzen die telers voor bloemen en planten ontvangen. De klok zorgt voor transparantie en is een belangrijke referentie in de directe handel. Uiteraard is ook een klok niet onfeilbaar.

    De afgelopen twaalf maanden ging prijzen gingen op de klok door het plafond en lagen hoger dan voor de langetermijnhandel. Bijvoorbeeld bij tulp: de klokprijzen lagen in het voorjaar veel hoger dan de prijzen die broeiers via contractprijzen beurden. Maar niet veel eerder, in de beginmaanden van de coronacrisis, was het compleet anders, en vond er een versnelde beweging naar directe handel plaats. Klokprijzen waren dramatisch.

    Wat is nou de kracht van de klok? Het is een eerlijk systeem, weten kopers en kwekers. Maar er is meer. De klok is niet onfeilbaar. En denk aan de digitalisering die de afgelopen jaren al KOA, beeldveilen en klokvoorverkoop mogelijk maakten. Het afmijnsysteem bleef intact. Maar blijft dat zo? En welke impact heeft de klok op de langetermijnhandel? Lees het deze week in het uitgebreide omslagartikel. Het artikel in editie 31/32, een dubbelnummer in verband met de vakantieperiode, is online te vinden in mijnbloemisterij.nl

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties