De Vier Jaargetijden duurzaam gecertificeerd

De Vier Jaargetijden in Emmeloord is gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar en bloemist Pieter Doff is trots dat hij het certificaat met de zilveren status officieel mag voeren. ‘Van huis uit kreeg ik al mee dat ik zuinig met water en energie moest zijn, maar door de regels die gelden voor het behalen van dit keurmerk, ben ik nog scherper op stroom- en waterverbruik geworden. Maandelijks houd ik de stand bij en ik zie nu al dat ik energie bespaar.’

Doordat bloemist Pieter Doff al relatief milieubewust was, waren veel eisen voor de duurzamere bedrijfsmatig al op orde, zoals de groene energieleverancier, het duurzamere verpakkingsmateriaal en de afvalscheiding. De grootste aanpassingen waren de LED-verlichting, het chloorgebruik en de bloemenvoeding. Zo gebruikt de winkel nu milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en bloemenvoeding met het Fairtrade/Max Havelaar keurmerk.

Ook de inkoop van bloemen en planten is duurzamer. Momenteel heeft ruim 30% van het assortiment een milieukeurmerk zoals MPS-A(+), On the way to PlanetProof en EKO/Biologisch, maar dat percentage moet in de toekomst zeker omhoog, stelt de bloemist.

Bewustere keuzes

‘Ik vind het idee om duurzaam bezig te zijn voor mezelf heel prettig, maar ik hoop ook dat ik anderen met mijn producten kan aanzetten tot bewustere keuzes. Het heeft toch een bepaalde uitstraling. Binnenkort krijg ik omdat ik gecertificeerd ben ook labels voor aan de boeketten, en we hebben al duurzame orderbonnen en de innovatieve BloemenboxX, waarmee een boeket op water kan worden geleverd’, zegt Pieter, die aangesloten is bij het landelijke bloemistennetwerk FloraNL.

‘Bovendien zijn we met elkaar aan het verduurzamen en vormen we een steeds grotere groep duurzame bloemisten. Ik vind het goed als we met zijn allen bewuster omgaan met het milieu. We leven toch al in een ‘koop maar raak-maatschappij’ waar we veel weggooien. Let’s save the planet.’

Bron en foto: FloraNL

Bron en foto: FloraNL

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties