Dokter Draak

Dit ‘zonnetje in huis’ is redelijk onbekend vanwege de geringe productieomvang. De prachtige oplichtende gele strepen op het midden van het blad lijken op zonnestralen. Dracaena is een populaire, luchtzuiverende kamerplant binnen een groot sortiment.

Dracaena fragrans is met de Compacta en Deremensis-groep de grootste vertegenwoordiger. Veel kleiner is het sortiment van Dracaena marginata. Dracaena is een geslacht met wat onenigheid tot welke familie deze behoort. Dracaenaceae, Liliaceae, Agavaceae. Ruscaceae zijn de revue gepasseerd. Volgens de huidige indeling behoort Dracaena tot de aspergefamilie, Asparagaceae. Linnaeus beschreef het geslacht in 1767 in Mantissa Plantarum en verwees naar de Italiaanse wetenschapper Domenico Vandelli die eigenlijk de beschrijving had geleverd.

Drakenbomen

We onderscheiden boomachtige types met tot forse stammen verdikte stengels, ook wel dracenoide verdikkingen genoemd. Ze groeien in half-woestijnachtige gebieden en worden ook drakenbomen genoemd. Daarnaast is een kleinere groep struikachtige planten met dunne stengels en lijnvormig blad die als ondergewas groeien in regenwouden. Doordat moleculair weinig verschil is tussen Dracaena en Sansevieria wordt dit laatste geslacht tegenwoordig ook gevoegd onder Dracaena. Daarmee is de variatie nog verder uitgebreid met succulente vaste planten.

Draeaena marginata wordt ook wel de Madagascar drakenboom genoemd. Aan populariteit heeft hij sinds de introductie in de jaren zestig nog weinig ingeboet. Het is een sterke kamerplant die genoegen neemt met weinig licht. Ook de opbouw blijft door de jaren in de woonkamer of op kantoor een slanke uitstraling behouden.

Dracaena komt van het Griekse woord Drakaina en betekent vrouwelijke draak. Sommige soorten, zoals de meest bekende drankenbloedboom, Dracaena draco, bloeden met een rode substantie, ‘drakenbloed’, die vroeger als medicijn werd gebruikt en later ook als verfstof voor onder meer violen. Dracaena marginata bezit een fijne rode bladrand waarnaar de soortaanduiding marginata verwijst.

Naam: Dracaena marginata ‘Sunray’

Kenmerken: bladplant, eventueel op stam; blad verspreid, lijnvormig; bladrand gaaf; bladgrootte tot 25 x 2 centimeter; bladkleur donkergroen met lichtgele middenstreep en donkerrode rand

Herkomst: Madagascar, Mauritius

Houdbaarheid: kamerplant met lange levensduur

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 113630

Veiling: FloraHolland

Verzorging: zeer gemakkelijke bladplant; standplaats niet in direct zonlicht; wacht met watergift tot bovenste 2 centimeter is opgedroogd

Tekst Leo Miedema, http://floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties