Do’s & don’ts

Augustus was het zover, de eerste bruiloft van dit jaar! Ja je leest het goed, eindelijk in 2020 een bruiloft met alles erop en eraan. Een ‘coronabruiloft’ met een kleiner gezelschap, het liefst buiten of in een tent en per horecagelegenheid een andere interpretatie van de regels. Dat constateerde ik toen ik vorige week twee versieringen besprak die we nog gaan uitvoeren. Corona­beperkingen maken de altijd al lastige vraag ‘wie zet ik tijdens het diner naast wie’ nog lastiger. Terwijl wij de lampionnen en de hangende bloemstukken aan het ophangen waren, trof ik in augustus de zus van de bruidegom, tevens ceremoniemeester, totaal over haar toeren aan in de wc. De locatie ging NIET akkoord dat beide ouders van het bruidspaar én het bruidspaar aan één tafel zouden plaatsnemen.

Feit is wel dat in het bruids- en uitvaartbudget meer geld over blijft om met bloemen uit te pakken. Minder mensen, geen band, geen cake, wrang, maar het koffiegeld wordt regelmatig verwerkt in een extra groot kiststuk. Een condeleanceborrel om het leven van de overledene te vieren, is een mooie gedachte. Dat vonden ook de nabestaanden van een gewaardeerde dame uit Sassenheim. Het leven van hun moeder zou hoe dan ook uitbundig gevierd worden. Tijdens de voorbespreking bleek dat de oude dame in een witte oldtimer vervoerd zou worden. Aan weerszijden moesten twee autostukken hangen en de kleine kerk werd gevuld met grote altaarstukken. Mevrouw moest bedolven worden onder gele, roze en witte bloemen, een enorme kistbedekking zorgde daarvoor, en alle dames droegen een corsage. In de familie zaten twee groendeskundigen die wereldwijd de prachtigste tuinen aan-
leggen en tuinboeken schrijven; de lat lag hoog. Een kleindochter oefende op de piano het kippenvel op onze armen tijdens het ‘versieren’ van de kerk. Er mochten slechts dertig mensen aanwezig zijn, eeuwig zonde, want via internet beleef je zo’n intiem optreden en de uitvaartdienst toch anders. Het gezelschap ­proostte met zijn eigen miniflesje Moët uit een gegraveerd glas ­ – idee van mij. Ik kreeg deze week een lief bedankbriefje. De corona-do’s & don’ts zijn per uitvaart anders maar ik probeer mee te blijven denken en stel mij flexibel op. Vier je het leven, de liefde, of moet je afscheid nemen: alles gaat nu anders, maar wij bloemisten kunnen daarin creatief het verschil maken!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties