’Duitsland zal nog niet handhaven op verpakkingswet’

    Op 1 januari wordt in Duitsland een nieuwe verpakkingswet van kracht. Omtrent deze wet is volgens onder andere Leon Smet van Anthos en Rob Verkoelen van Vitelia Agrocultuur nog veel onduidelijkheid. Smet verwacht daarom niet dat er door Duitse autoriteiten direct zal worden gehandhaafd.

    Anthos deed vorige week een schrijven uit naar haar leden met informatie over de nieuwe Duitse verpakkingswet. Mede daardoor kwamen bij de bracheorganisatie wel wat vragen binnen over de nieuwe wet. „Maar storm loopt het niet”, volgens Smet.

    Hij durft niet te zeggen of de nieuwe wet voor handelaren werkbaar is. Hij heeft ook geen idee hoeveel bedrijven zich inmiddels hebben geregistreerd en of bedrijven er inmiddels klaar voor zijn.

    Tuinplanten

    Wel bespeurt hij hier en daar onduidelijkheid over de wet. Potten die er door consumenten worden afgehaald zoals bij tuinplanten vallen wel onder de wet, maar potten die gedurende de levensfase van planten bij de plant blijven weer niet. Is die grens tussen die twee wel duidelijk, vragen volgens hem ondernemers zich af.

    Antwoorden op vragen aan de Duitse organisatie belast met de invoering van de wet laten volgens Smet soms drie maanden op zich wachten. „De wet komt wel op ons af, maar volgens geluiden van de Duits-Nederlandse Handelskamer zal de Duitse overheid zeker in het begin nog niet handhaven”, aldus Smet.

    Vraag naar lichtere potten

    Toch zijn er wel partijen die inmiddels merken dat de nieuwe wet er aan komt. Zo ziet Rob Verkoelen, verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur, dat er extra interesse is voor lichtere potten. Vanaf 1 januari moet namelijk per kg verpakking worden betaald. Over de bedragen wat dat per kg kost is volgens hem onduidelijkheid. „Ik hoor van sommigen dat dit 0,35 per kg is, maar ik ook dat het soms 1,- per kg afval is. Dat verschilt dus nogal.”

    Een snel rekenvoorbeeld levert volgens hem het volgende op. Een 3 l-container weegt ongeveer 60 gram. Stel dat een kweker 2 ha containerveld heeft met daarop jaarlijks zo’n 140.000 3 l-containers: dat komt neer op zo’n 8.400 kg afval. Bij een prijs van 1,- per kg is dit dus 8.400,-. Maar dat geldt alleen als deze planten allemaal zelf door de kweker naar Duitsland worden geexporteerd, zonder tussenkomst van een exporteur. Want in dat laatste geval is de exporteur verantwoordelijk voor de verpakkingsbijdrage.

    Ook is er volgens Verkoelen nog veel onduidelijk. Wel adviseert hij kwekers die rechtstreeks naar Duitsland exporteren om zich in ieder geval te registreren en om toch alvast ’minimaal een deel’ van de te exporteren verpakking op te geven. „Het is immers wet en daar willen wij de kwekers graag op wijzen. Ook al weet ik niet of er wel op gecontroleerd gaat worden.”

    Dit artikel verder lezen?

    Nog geen abonnee?

    Direct registreren

    Uw voordelen

    • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
    • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
    • Toegang tot online besloten artikelen en data
    • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties