Ecuador heeft nog een lange weg te gaan in duurzaamheid

    Komende week tijdens IFTF en Trade Fair geeft Martien Penning van Hillenraad Partners een workshop met als thema: Biedt duurzaamheid een onderscheidende propositie of is het een licence to produce? Dat is een interessant vraagstuk!

    Ook bij FleuraMetz vinden we duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid belangrijk. Als lid van FSI2020 (Floriculture Sustainability Initiative) streven we er dan ook naar dat in 2020 minstens 90% van onze handel duurzaam geteeld is. De lat ligt dus hoog. Die 90% moet gevoelsmatig in Nederland wel haalbaar zijn. Maar in Ecuador hebben we nog een lange weg te gaan.

    In eerste plaats kun je je afvragen in hoeverre er überhaupt sprake is van duurzaamheid bij luchttransport van bloemen. Maar als we die discussie buiten beschouwing laten, is er zeker nog een boel werk te verrichten. GAP, Rainforest Alliance, MPS, FlorEcuador, Fairtrade, Veriflora. Er zijn genoeg certificeringen beschikbaar hier. Maar van oudsher zijn Ecuadoraanse kwekers er niet zo happig op. Bij de kosten/baten analyse is het resultaat toch al snel dat de investeringen niet opwegen tegen de voordelen.

    En helemaal ongelijk kan ik ze ook niet geven, want wijzelf kijken bij ons inkoopbeleid namelijk ook vooralsnog eerst naar andere indicatoren zoals kwaliteit, service, stabiliteit, betrouwbaarheid en competitiviteit. Als een kwekerij daarnaast ook nog gecertificeerd is, is dat een bonus, maar zeker nog geen must.

    Eerlijkheid gebied te zeggen dat de meeste kwekers hun maatschappelijke verantwoordelijkheden beter geregeld hebben dan veel van hun collega’s in het buitenland of zelfs in Nederland. Kinderopvang, transport, lunch, dokter, tandarts, scholing. Zeker de middelgrote en grote kwekerijen hebben hun zaakjes prima op orde. Ook zonder certificaat.

    De selecte groep van kwekers die wel gecertificeerd is, is dat voornamelijk naar aanleiding van de leveringsspecificaties van de klant. Zouden die het niet eisen, dan zouden de meesten er morgen weer mee stoppen. Het schetst mooi welke weg we hier nog te gaan hebben. Alleen bij strengere leveringsvoorschriften vanuit de handel, heeft FSI2020 kans van slagen.  Zoveel is wel duidelijk.

    Victor van Dijk

    Area manager Zuid-Amerika, FleuraMetz

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties