Een grote hoop verdriet

Ik verwonder mij nog altijd over Herman van Veen die met een paar zinnen de kern raakt. ‘In de Lange Leidse Dwarsstraat daar is het altijd, nacht en dag, dag en nacht een leven van je welste. Daar hoor je honderd talen, daar zie je alle kleuren van de regenboog, in de lange Leidse Dwarsstraat daar is het altijd nacht en dag een leven van je welste, behalve vandaag, er liggen bloemen in de straat…’

Voor een opdracht werd ik onlangs gevraagd welke ‘meester’ mij inspireert. Twintig jaar geleden had ik meteen Gregor Lersch gezegd. Een grote inspirator, maar inmiddels hebben de natuur, kunstenaars, het leven, mode, architectuur en andere bloemisten op social media meer invloed. Wie is mijn echte held of heldin? Nuchter, sportminded opgevoed met weinig empathie voor heldenverering komen mijn gedachten gek genoeg wel uit bij grote sporters; vooral het karakter heeft invloed op mijn keuze merk ik.

Daarom vind ik het zo leuk dat Petri Rijsdijk nu gasthoofdredacteur is. In mijn ogen een passievolle bloemiste met een mooi karakter! Op bloemistenevents is er een klik, wederzijds respect, de gunfactor en vooral lol, maar Petri is ook iemand met een pittige rugzak aan levenservaring en vooral een heerlijk gek mens.

Gebeurtenissen kunnen inspireren of demotiveren. Een week van overstromingen en de dood kunnen mijn werklust terugbrengen tot het nulpunt. Voelen en laten binnenkomen: het hoort bij het creatieve proces. De afgelopen week kwam om meerdere redenen bij mij binnen: havodiploma-uitreiking, groep 8 musical, de verjaardag van mijn lieve mama die vorig jaar nog maximaal zes maanden van haar artsen kreeg en de grote hoop verdriet in de Lange Leidse Dwarsstraat.

Ik weet zeker dat de komende Bloem&Blad-edities zullen inspireren. Wanneer Petri haar kut­coronajaar omzet in iets moois, dan belooft dat veel goeds! Mijn ‘meester’ voor de opdracht? Peter R. de Vries en de woorden van Herman waren het voor deze column. Eén ding inspireert mij in ieder geval níet: het plastic inpakfolie. Laten we afspreken dat bij de volgende nationale held er alleen bloemen liggen in de straat.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
carolien
carolien
2 maanden geleden

helemaal eens, wij als bloemist kunnen daar een goed voorbeeld geven,
geen folie!!