’Een praatje is minstens zo belangrijk’

  In de Groningse wijk Vinkhuizen knappen vrijwilligers verwaarloosde tuinen op. De bewoners kunnen dat zelf niet omdat ze ziek zijn of geen geld hebben. ’Tijdens het werk is een praatje minstens zo belangrijk’.

  De 82-jarige bewoner van deze woning is ziek en kan daarom zijn tuin niet zelf meer onderhouden. Vrijwilligers van Stichting Present helpen hem onder begeleiding van tuinontwerper Rixt van Gosliga uit de brand. (Foto: Jan Willem van Vliet)

  Sociaal Tuinieren heet het project dan ook. Het is een initiatief van Stichting Present Groningen. Die heeft het weer afgekeken van Amsterdam, waar het project al langer loopt. Daar zijn de Nederlandse tuinenstichting (Nts) en de Amsterdamse Stichting Present de drijvende krachten.

  Geen kennis van tuinieren

  „Ik ben door Stichting Present als groenprofessional ingehuurd’’, zegt tuinontwerper Rixt van Gosliga uit Winsum. „Want Stichting Present heeft wel mankracht maar geen kennis van tuinieren.’’ Voor vier verwaarloosde voortuinen in Vinkhuizen heeft ze samen met de bewoners een renovatieplan opgesteld. Op zaterdag 8 mei gingen groepjes vrijwilligers in de tuinen aan de slag. Van Gosliga pendelde heen en weer tussen de tuinen.

  Er is zeker hard gewerkt, „maar tijd voor een praatje met de bewoners of toevallig passerende voorbijgangers is er ook.’’ Het sociale aspect is minstens zo belangrijk bij Sociaal Tuinieren. Rixt van Gosliga is de Groene Gast van Tuin en Landschap 10. Heb je een digitaal abonnement dan kun je het gehele interview met haar hier digitaal lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties