Eenmanszaken gaan werken met nieuw btw-id

Vanaf 1 januari 2020 geldt het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak. Met dit nieuwe btw-id is de privacy van ondernemers beter beschermd, aldus de belastingdienst.

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat, net als nu, bestaat uit een reeks van 14 tekens: NL – 9 cijfers – B 2 cijfers. De 9 cijfers in het btw-id verwijzen niet meer naar het BSN en de 2 cijfers vormen een willekeurig controlegetal. Ondernemers zijn verplicht het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te vermelden op bijvoorbeeld facturen en hun website om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Het btw-id wordt ook gebruikt in het handelsverkeer binnen de EU.

Andere rechtsvormen: geen verandering

Ondernemers met een vof, maatschap of bv/nv krijgen geen nieuw btw-id. Het btw-id dat zij hebben is namelijk niet gekoppeld aan hun BSN, en wordt dus niet vervangen. Zij kunnen wel facturen ontvangen van ondernemers met een eenmanszaak waarop het nieuwe btw-id vermeld moet zijn.

Bron: Belastingdienst | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties