De Boomkwekerij Nieuws Eikenprocessierups zit al tot in Schotland en Wales

  Eikenprocessierups zit al tot in Schotland en Wales

  0

  Britse regio’s buiten Londen hebben nog wel de ZP-status, maar volgens Forest Research is eikenprocessierups in diverse regio’s onderschept in geïmporteerde eiken.

  Het Britse bosbouwonderzoek meldt dat er nu rond de 60 vondsten zijn gedaan van eikenprocessierups: in 26 graafschappen in Engeland, 2 in Wales en 3 in Schotland. Volgens Forest Research is de rups meegereisd met eiken van het Europese vasteland, maar niet alleen uit Nederland: ook uit Duitsland.

  Het VK probeert eikenprocessierups uit te roeien in de ZP-gebieden. De ZP-status blijft dus gehandhaafd, zo laat de NVWA aan De Boomkwekerij weten, en daarmee ook het importverbod.

  Sinds 15 juli is de import van grotere eiken (vanaf 8 cm stamomvang op 1,2 m hoogte; alle eiken behalve Quercus suber) uit alle EU-landen verboden in het VK. Voor die bomen mag dus geen paspoort met code ZP-a16 worden afgegeven. Import van kleinere eiken (inclusief bos- en haagplantsoen) blijft dus wel toegestaan.

  Beeld: Forest Research

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar