Bloem en Blad Opinie En wel NU meteen!

En wel NU meteen!

0

Vriendinnen benadrukken dat ik meer vrije tijd moet inplannen. Lastig, want als kwekersvrouw, bloemstylist, stagebegeleidster van drie toppers, arrangeur, columniste, boekhoudster-tegen-wil-en-dank, fotografe, social-mediadeskundige, taxichauffeuse naar sportclubjes, hockeycoach, dochter, zus, veilingtijger – die bloemen komen niet vanzelf dat atelier binnenwandelen, en ik wil ze ouderwets zien voordat ik koop – ben ik ook nog moeder van twee meestal heel lieve meisjes. Wij werkende vrouwen zeggen altijd dat ons kroost op nummer één staat, maar in de praktijk…

Wanneer ik volop bezig ben met werk dat NU af moet, zijn dit de standaardantwoorden: ‘Sorry, mama kijkt er zo naar, NU moet dit eerst even af.’ Of: ‘Nee, nu niet, ik zit NU aan de boekhouding.’ Of: ‘De ontwerpen van die stand moeten NU doorgemaild worden!’ Het klinkt alsof ik iedereen om mij heen verwaarloos, maar gelukkig is er naast de druk van het ondernemerschap ook de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Ik ben er op de belangrijke momenten, desnoods mijn make-up in de auto bijwerkend terwijl ik handsfree nog wat telefoontjes pleeg.

Maar dat plannen, daar loop ik regelmatig op stuk. Een kwaal waar vrijwel ieder creatief en artistiek brein mee kampt, al zitten er natuurlijk gradaties in, maar ik zie de patronen. Meestal heb ik in mijn hoofd honderden ideeën, die ik in korte tijd denk te kunnen uitvoeren. Of er komen last minute veel opdrachten binnen, terwijl ik juist rustig een demo wil voorbereiden. Als ik denk dat mijn planning helemaal klopt voor een event en de bloemen veel te laat geleverd worden, kan ik dat draaiboek wel weggooien. Ons vak is regelmatig een hel als het om planningen gaat. Vandaag denk je het morgen rustig te hebben en een paar uur later kun je tot over je oren in het werk zitten. Overigens heb ik inmiddels een groot deel van de boekhouding uit handen gegeven. De wetenschap heeft vastgesteld dat creatieve breinen gedoe met cijfers vreselijk vinden, en ik pas mij graag aan dit inzicht aan.

En ik had ‘gepland’ NU achter mijn bureau te gaan zitten, maar omdat het NU, vandaag dus, 28 graden wordt, kies ik voor quality- en familytime op het strand. Consequentie is dat ik vanavond tot in de late uurtjes moet doorwerken. Geeft niet. Meestal presteer ik in het NU het best! Life live to the max en het komt altijd goed!!

Inge Quint is bloemstyliste – arrangeur, iqflowerart.nl

Reageer op dit artikel

avatar