Esther Weijenberg winnares NK junioren

Esther Weijenberg is Nederlands kampioen Bloemsierkunst junioren. Zij mag Nederland in 2023 vertegenwoordigen op het EK. Waar dat zal zijn is nog niet bekend.

Van links naar rechts: Melissa Smedes, Esther Weijenberg en Tiffany van Lenten.

Het NK Floral Art voor junioren vond dinsdag 7 en woensdag 8 september plaats bij Groothandelscentrum Plantion in Ede. De elf finalisten hadden zich tijdens voorrondes in 2019 geplaatst voor de finale. Die was net als de finale van de VBW Flowercup wegens corona een jaar uitgesteld.

Esther, werkzaam bij Fleur Inn, was heel blij met haar overwinning. ‘Het moet nog even bezinken. Het is een super ervaring’, reageert ze. Tweede werd Tiffany van Lenten, derde Melissa Smedes. Esther krijgt een begeleidingstraject om zich voor te bereiden op het EK. Dat zou in Estland worden gehouden, maar gisteren werd bekend dat het een ander land wordt. Welk land het gaat worden is nog onbekend, evenals de datum. Voor Esther is dat spannend, want daar hangt van af of ze volgens het reglement niet te oud is om deel te nemen aan het EK junioren. VBW-voorzitter Marco Maasse liet haar gisteravond weten dat het goed gaat komen, maar zekerheid was er nog niet.

Flora Vita

De deelnemers maakten in totaal vijf opdrachten waarvan ze er twee thuis konden voorbereiden. De laatste opdracht maakten ze ‘s avonds op het podium af tijdens het vakevent Florall Inspiration. Deze opdracht stond in het teken van Flora Vita, het nieuwe project van VBW dat tijdens het event werd gepresenteerd. Het speelt in op de wetenschap dat groen en bloemen goed zijn voor de gezondheid en het welbevinden. ‘Dat is echt een kans voor de bloemist’, stelde Kim van der Leest die namens VBW nauw betrokken is bij het project. Er zijn inmiddels 51 recepten voor boeketten en arrangementen uitgewerkt in verschillende thema’s: het geven van energie (met warme kleuren zoals rood), ontspanning (koele kleuren) en verbinden.

De finalisten maakten op het podium drie deelboeketten die samen één groot boeket vormden. Het idee is dat je dit bijvoorbeeld tijdens een etentje op tafel zet. Aan het eind van de avond kan je de verbinding losknippen en de gasten ieder een boeket meegeven.

Tekst en foto’s: Jeannet Hooftman

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties