Bloem en Blad Ondernemerschap Export herstelt zich goed in februari

Export herstelt zich goed in februari

0

Na een matige januarimaand, steeg de export van bloemen en planten in februari met bijna 6%. Vorig jaar was het nog flink koud; dit jaar waren de omstandigheden stukken beter. In totaal is er dit jaar voor een miljard euro aan bloemen en planten over de grens heen gegaan, zo blijkt uit de statistieken van Floridata.

De Oost-Europese markten, een goede Valentijnsdag en het retailsegment deed de export in februari met bijna 6% toenemen.  Daarbij moet worden aangetekend dat vorig jaar de groei mager was, door het hele koude voorjaar.

De plantenexport nam in februari met 13% toe; bij de bloemen was de stijging lager (+3%). Positief is dat de feestdagen dit jaar goed verspreid zijn, wat gunstig is voor de afzet. Met Valentijn bleven topprijzen uit, maar de vraag na deze dag bleef goed op peil. Met name in het retailsegment zorgde Valentijnsdag voor een goede afzetimpuls.

De export op Oost-Europese bestemmingen verliep vorige maand goed. Zowel Rusland (+18%) als Polen (+10%) stonden in de top-5. Dergelijke groeicijfers werden niet overal genoteerd. De export op Duitsland zit dit jaar 2% in de min, al is de achterstand in februari wel weer iets ingelopen. Directeur Matthijs Mesken van de VGB: „De zorg over de haperende afzet in Duitsland blijft en dat geldt ook voor nummer 2 Engeland”, verwijzend naar Brexit.
Directeur Michiel van Veen van Royal Lemkes: „Keer op keer geen duidelijkheid is frustrerend, voor onze klanten en voor ons en onze leveranciers. Het is bizar hoeveel speelruimte de politiek opeist. Dat gaat ten koste van het bedrijfsleven en komt ten laste aan de consument.”

Cindy van der Zwet
Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

Reageer op dit artikel

avatar